Hej!
Hittade din sida när jag sökte på min farfar Johan Edvard
som föddes 16 dec 1873 i Vendel som oäkta son till Sofia Andersdotter (
född född 2 juli 1849 Tensta i Uppland) Sofia gifte sig med en Carl Gustaf
Dannberg.
Min fråga är : 1900 står det att Johan Edvard NYSTRÖM
arbetade som rättare i Husby Rekarne, Rynningsberg, kontrakt Öster Rekarne.
Kan man någonstans finna när namnet Nyström togs?
Så spännande att se att ens förfäder liksom kryper närmare
intill en själv-precis som man ovetandes går i deras fotspår.....Jag bor
nu i Nyköping och har aldrig hört talats om att min farfar även jobbade i
Sörmland....
mvhBritt-Mari W
Hej Britt-Mari,
Din farfar Johan Edvard kan ha hetat Nyström redan från födelsen. Men mest sannolikt är att han tog sig namnet när han flyttade hemifrån den 13/11 1889. Dessförinnan står han bokförd som hennes oäkta son i familjen, dvs bara med förnamn bland de andra barnen.
Hans mamma Sofia Andersdotter f 2/7 1849 i Tensta gifte sig ju med den tio år äldre torparen Carl Gustav Dannberg f 29/4 1839 i Dannemora. Hon hade sonen Johan Edvard med sig i boet och födde sedan:
Josefina Elisabeth 1876
Carl Fredrik 1879
Clara Augusta 1880
i Kolartorpet på Jällsta ägor i Viksta församling där familjen bodde.
(AD Viksta AI:16 (1876-1880) sid 117)
I nästa husförhörslängd (AD Viksta AI:17 (1881-1885) sid 126) är Carl Gustaf Dannberg inte längre torpare. Nu kallas han inhyses men familjen bor kvar i Kolartopet på Jällsta ägor.
Dottern Anna Sofia föddes 1883 och dog 1885
Den 7/11 1886 flyttar familjen till Rasbo församling. De anmäler sig hos prästen den 11/11 och skrivs in som nr 98 för året som Carl Gustaf Dannberg med hustru och fyra barn. Ingen åtskillnad på syskonen alltså. Därför är det inte troligt att Johan Edvard vid detta tillfälle hette Nyström. Familjen slår sig ner i Lillsvedja under Älvgärde (Elfg) i Rasbo. Carl Gustaf Dannberg skrivs nu som arbetare och barnen förs in i husförhörslängden med enbart förnamn.
Dottern Edla Wilhelmina föds 1887.
(AD AI:25 (1884-1891) sid 98)
Den 13/11 1889 flyttar "hennes oäkte son" Johan Edvard hemifrån närmare bestämt till sid 177 i samma husförhörslängd när han blir dräng i Prestbol. Här skrivs in exakt som följer: "Johan Edvard (Dannberg) Nyström" så det är troligen här namnbytet sker.
Den 13/11 1890 flyttar Johan Edvard vidare till sid 149 i samma husförhörslängd för att bli dräng i Ekeby i Rasbo. Här skrivs han in som Johan Edvard Nyström. Namnbytet är alltså genomfört.
Så var kom då namnet ifrån? Ja, det framgår inte. Många bytte namn när de flyttade hemifrån. I synnerhet de som lämnade hembygden för storstaden. Så kunde gossen Andersson från Sättersta i Sörmland plötsligt bli Setterlund och senare Zetterlund. Men så är det ju inte med Johan Edvard. Han är kvar i församlingen och verkar inte ha någon anknytning till någon ord med stavelsen Ny i.
Man kan då spekulera i vem hans biologiske far var. Bio-fadern kanske rent av hette Nyström. Det var inte ovanligt att oäkta barn tog sig sin biopappas namn som vuxen typ Lennartsson om han hette Lennart eller Nyström om han hette Nyström. Det var inte minst viktigt som en markering. Jag tror knappast det var för att han ville ha ett unikt namn. Då hade han lika gärna kunnat behålla Dannberg om han var kontant med fosterpappan.
Så man kan bara spekulera. Kanske kan du hitta en lämplig Nyström runt din farfars mor i Vendel. Kolla i så fall igenom hans bouppteckning och se om din farfar finns nämnd där. De kanske rent av hade kontakt. Helt otroligt är det ju inte.
Johan Edvard är emellertid duktig. I folkräkningen 1900 står han 27 år gammal mycket riktigt som (ensamstående) rättare i Rynningsberg, Husby Rekarne, Sörmland.
Fosterfadern är död.
Modern, nu kallad Sofia Dannberg, bor kvar i Elvgärde, Rasbo, och kallas snickareänka. Den 13-åriga dottern Edla Vilhelmina bor fortfarande hemma hos sin mor. De övriga syskonen har flyttat.
Via e-post
SvaraRaderaTusen tack för hjälpen!
Trevlig helg!
Britt-Mari