Bilder Foton

Ur tidningen Rötter:

10 bildsajter
Nu på lördag den 19/1 firar vi Släktforskningens dag. Temat för i år är fotografiet och släktforskningen. Här är tio tips på fantastiska bildsajter som kan ta dig närmre dina släktingar.
natets bildskatter 5 2018Bilder på släkten, gården de bodde på eller staden de levde i ger en alldeles särskild dimension till forskningen. Så när du vill komma dina anor ännu lite närmare är det hög tid för en fotojakt på nätet. I det senaste numret av Släkthistoriskt Forum (nr 5 2018) tipsade vi om tio webbplatser med bildsamlingar som du som släktforskar kan ha stor glädje av att känna till. Här är de:

1. Porträttfynd

Sveriges Släktforskarförbunds databas Porträttfynd är pionjären när det kommer till webbaserade porträttarkiv. Inskannade kopior av visitkorts- och kabinettsfotografier har samlats här ända sedan 2002, och i dagsläget finns närmare 200 000 bilder att ta del av.
Visitkortsfotografier mäter nästan alltid runt sex gånger nio centimeter; kabinettsfotografier elva gånger fjorton. Båda dessa typer av bilder var populära under en relativt lång tidsperiod – från cirka 1860 till cirka 1910. Vanligtvis köptes bilderna i en hel rad exemplar som klistrades upp på kartong, och delades ut som minnen till släkt och vänner.
I och med att Sveriges Släktforskarförbund valt att begränsa Porträttfynd till att endast omfatta dessa bilder möjliggörs en tydlig katalogisering. Fotografens namn och hemort figurerar nästan alltid på kartongens baksida eller i dess nederkant och därför kan även icke-identifierade bilder sorteras på det viset. Eftersom bilderna var så vanliga, och dessutom framställdes i många exemplar, förekommer de i de flesta gamla släktalbum.
Syftet med Porträttfynd är både att bevara bilderna åt eftervärlden och göra dem tillgängliga för andra släktforskare.

2. Svenskt Porträttarkiv

Svenskt Porträttarkiv heter ett nytt initiativ som kan ses som ett komplement till Rötters Porträttfynd, och som i skrivande stund samlat på sig över 641 430 sökbara bilder. Merparten av dem har entusiasten Omar Henriksson skannat in från porträttgallerier i bokform som gavs ut i mängder under 1900-talets första decennier.
Föreningen Svenskt Porträttarkiv driver sajten med syftet att göra porträttarkivet sökbart på nätet och ge möjligheten att utöka informationen kring varje porträtt.
Databasen är sammanlänkad med Facebook och för att ha möjlighet att lägga till/redigera fakta eller ladda upp ett porträtt behöver du logga in med Facebook samt vara medlem i Facebook-gruppen Svenskt Porträttarkiv. Men för att söka släktingar behöver du bara gå till hemsidan, skriva in namnet på den du söker och hoppas på tur.
En bra funktion för släktforskare är att man kan effektivisera sitt porträttletande genom att ladda upp sitt släktträd i form av en Gedcom-fil. På så vis kan man automatiskt få träffar på porträtterade personer i släkten, förutsatt att uppgifterna matchar varandra.

3. Digitalt Museum

Digitalt Museum är en ständigt växande webbplats där museerna kan göra sina samlingar tillgängliga för alla intresserade. Syftet är att samlingarna enklare ska kunna användas för bildsökning, fördjupning, studier, undervisning och gemensam kunskapsuppbyggnad.
Vilka objekt som ska publiceras på webben bestämmer varje enskild institution. Institutionen ansvarar för att webbpubliceringen sker enligt gällande lagar för upphovsrätt. Det är en av webbsidans stora fördelar – det framgår tydligt om och hur du får använda bilderna, ofta genom så kallade creative commons-licenser.
Nästan alla de större (och många av de mindre) museernas bildsamlingar finns i dag på Digitalt Museum – men inte alla! Ha därför för vana att titta i listan över anslutna museer, hittar du inte museet du söker där kan det vara så att de har sitt bildarkiv digitaliserat på någon annan plats.
Genom Digitalt Museum har exempelvis Nordiska museet delat med sig av en fantastisk mängd bilder på både äldre fotografier och föremål i samlingarna.
Bohusläns museum, Vänersborgs museum och Upplandsmuseet är exempel på andra museer som gjort sina stora bildsamlingar tillgängliga genom Digitalt Museum.
Digitalt Museum täcker museer och andra arkivinstitutioner i både Sverige och Norge, så här hittar du även många norska museers samlingar.

4. Platser - Riksantikvarieämbetet

På Platser kan vem som helst bidra med berättelser och minnen och här har privatpersoner, museer, arkiv och hembygdsföreningar laddat upp spännande historiskt material.
Som namnet antyder är tanken med tjänsten att man utgår från platsen och att man med bilder på miljöer och människor kan ”synliggöra sin historia och lägga en bit till det stora pusslet”.
Idén är god men databasen har inte vuxit särskilt snabbt. Det är synd – tänk om alla släktforskare i landet ville dokumentera åtminstone ett människoöde och publicera det med bilder och dokument på Platser – vilken fantastisk kunskapskälla framtida släktforskare skulle ha att ösa ur!
Sidan är lättnavigerad och det är enkelt att skapa en inloggning och börja lägga upp material. Det är värt att ha i åtanke om man vill publicera valda delar av sin släktforskning. Det är betydligt enklare än att skapa en egen hemsida.
Sök på de orter, arbetsplatser eller andra platser eller miljöer där dina anfäder har vistats – kanske råkar du på en skatt som någon annan har bidragit med.

5. Bygdeband

Bygdeband är en öppen föreningsdriven webbplats för lokalhistoriskt material insamlat av hembygdsföreningarna och är uppbyggd kring platser runt om i Sverige.
Med utgångspunkt i platserna samlas bilder och dokument, ljudfiler och filmer, men även information om de personer som bott eller vistats på orten. I dag drivs Bygde­band av Sveriges Hembygdsförbund och landets hembygdsföreningar står för materialet. De har redan bidragit med över en miljon platser, bilder, dokument och personer, och innehållet växer hela tiden.
Ofta är det bilder som beskriver platser från 1900-talets början och mitt, bilder på människor som har haft anknytning till platserna, men också mer nutida bilder. Bilderna kommer ofta från hembygdsföreningarnas rika samlingar, men också från människor som kontaktat en hembygdsförening för att deras bilder och dokument ska bevaras och tillgängliggöras.
Än är inte alla Sveriges platser täckta, på en del platser finns mycket information och på andra mindre.

6. Kringla

Det ingår i Riksantikvarieämbetets uppdrag att se till att det man kallar för digital kulturell allmänning görs tillgänglig på ett så tydligt och bra sätt som möjligt. Kringla är ett utmärkt exempel på det.
I Kringla hittar du information om fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och inte minst fotografier från museisamlingar, hembygdsföreningar, Riksantikvarieämbetet och en mängd andra kulturarvsinstitutioner.
Kringla är i första hand en söktjänst som hänvisar till den ursprungliga informationskällan på webben, institutionernas egna databaser eller till posten i en samlande webbdatabas, som Digitalt Museum. Det söktjänsten presenterar är allt material som är levererat till K-samsök – som är ett slags infrastruktur som underlättar för museer och arkiv att göra sitt bildmaterial tillgängligt online. Sökresultatet visas i lista och på karta. Tjänsten är utvecklad av Riksantikvarieämbetet.
Det finns en mobilversion av Kringla för telefoner med operativsystemet Android 1.6 och högre. Du kan bland annat söka utifrån din position för att se vad det finns för intressant i den närmaste omgivningen.

7. Digitala stadsmuseet

Stockholms stadsarkiv har en egen bilddatabas med högupplösta bilder på staden och dess invånare. Bildmaterialet består av bland annat dokumentation som museet har gjort över miljöer och människor över ett långt tidsspann – från 1860-talet och fram till modern tid. Här finns också allt från äldre pressbilder till teckningar, målningar och skrifter.
Eftersom det är bilder av skiftande slag och från olika tider är det viktigt att du själv gör en bedömning av hur du får använda bilderna.

8. Alvin

Alvin är en bild- och föremålsdatabas som utvecklas och drivs av Uppsala universitetsbibliotek i samarbete med andra kulturarvsinstitutioner. Här finns allt från personarkiv som författararkiv till porträttbilder, medicinhistoriska bilder, bilder från polarexpeditioner, reklamaffischer, botaniska planscher, brev, skissböcker och mycket annat. Det mesta av materialet kan du ladda ner och använda helt fritt, vilket tydligt framgår i databasen.
De huvudsakliga institutionerna som finns representerade i Alvin är Uppsala, Lunds och Göteborgs universitetsbibliotek.
Men du kan också hitta material från institutioner av skilda slag, allt från folklivsarkiv och museer till universitet och bibliotek. Däribland Linköpings stadsbibliotek, Linnéuniversitetets bibliotek, Stockholms universitets konstsamlingar, Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar och Naturhistoriska riksmuseet.

9. Europeana

Europeana är en samlande webbresurs för hela Europa. I deras sökindex finns drygt 58 000 000 referenser till konstverk, föremål, böcker, videor och ljud från arkiv, bibliotek och museer i 29 länder. En stor del av materialet är gamla, upphovsrättsfria bilder.
Europeana har ett webbgränssnitt motsvarande exempelvis Kringla. Länderna bidrar med i viss mån olikartat material, men sammantaget blir det en rik källa att ösa ur för den som vill fördjupa sig i europeiska släktgrenars historia.
K-samsök levererar till Europeana, men institutionerna som levererar väljer själva vad som ska presenteras på webbplatsen, så du hittar exempelvis inte allt som du hittar när du söker på Kringla i Europeana. Men i gengäld har du tillgång till mängder av bilder från andra europeiska länder.
Ett exempel på ett bildarkiv som i år ska göras tillgängligt för en bredare publik genom söktjänsten är Jamtlis stora bildsamling.

10. Flickr

Flickr är främst en bildsajt för aktiva fotografer, men här finns också en mängd historiska bilder. Ett tips är att kika på Riksantikvarieämbetets Flickr-konto. Där finns spännande fotografier, målningar, kartor och teckningar presenterade på ett tillgängligt och trevligt sätt. Andra tips är danska Rigsarkivet (Danish National Archives) och norska Riksarkivet (National Archives of Norway) som också har delat med sig av en hel del spännande material.
En bra funktion är att du enkelt kan skapa ett användarkonto där du kan samla på dig intressanta bilder och bildsamlingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar