Emigrantinstitutet 
Vänföreningen bildades 1984 för att stödja Svenska Emigrantinstitutet.
Hittills har ca. 2 miljoner kronor investerats i dataanläggningar, utställningar m.m.
Föreningen ger ut tidningen Emigranten med två nummer per år.
Vänföreningen välkomnar alla intresserade och har medlemmar från hela Sverige och delar av Amerika.
Årsmöte hålls i början av augusti månad.
Medlemmarna erhåller vartannat år en nyutkommen bok ur Vänföreningens skriftserie.
Läs vidare om föreningen och dess bokutgivning här.
 

Emigrantinstitutet i Växjö - Utvandrarnas hus
Svenska Emigrantinstitutet avvecklas
Svenska Emigrantinstitutets styrelse beslutade vid sitt sammanträde den 12 november att stiftelsen Svenska Emigrantinstitutet kommer att avvecklas. Hela verksamheten i egen regi kommer därmed att upphöra eller övergå till någon av våra samarbetsorganisationer. Mer information om denna process kommer fortlöpande att läggas ut på hemsidan. För frågor om processen vänd er till info@utvandrarnashus.se

Växjö 2013,
Styrelsen för Svenska Emigrantinstitutet
 

Emigrantinstitutet kvar i Växjö

Publicerad i onsdags kl 01.35
Emigrantinstitutet kan bli kvar i Växjö trots allt. Enligt ett nytt beslut i stiftelsens styrelse ska Kulturparken Småland ta över samlingarna och verksamheten, uppger Smålandsposten.
Om inte de interna striderna kommer emellan. Beslutet kommer att överklagas – av styrelsens ordförande Harald Runbom, som hävdar att det strider mot stadgarna.
Institutet grundades för snart 50 år sedan för att bevara minnen från den svenska emigrationsepoken.Ordförande överklagar beslut om Emigrantinstitutet
Smålandsposten 3 juni 2014 
Växjö 2014-06-03 | Uppdaterad 2014-06-03
En oenig styrelse i Svenska Emigrantinstitutet har röstat igenom att Kulturparken Småland ska ta över samlingar och verksamhet. Men de interna motsättningarna fortsätter och beslutet kommer att överklagas av Harald Runblom som är styrelsens ordförande.

– Det strider mot våra stadgar och att säga nej till ett bidrag på två miljoner kronor är inte för styrelsens bästa, säger Harald Runblom som bestämt sig för att överklaga beslutet till Länsstyrelsen i Skåne.
Beslutet att samlingarna ska stanna kvar i Växjö och att verksamheten ska tas över av Kulturparken fattades vid ett styrelsemöte på måndagen med röstsiffrorna sex mot fem. Senast frågan var uppe i styrelsen blev resultatet tvärt om. Men den här gången fick de lokala rösterna i styrelsen majoritet.
– Vi har lyckats samla oss här och få igenom vår linje, säger ledamoten Ove Löfqvist (M) som är tillsatt av Landstinget Kronoberg.
All personal är uppsagd från årsskiftet. Med de nuvarande utgifterna kommer Emigrantinstitutets pengar att vara slut då, enligt Ove Löfqvist.
Men det fanns ytterligare ett förslag på bordet. Det handlade om ett samarbete med Jonas Bronck Center i Sävsjö - och ett bidrag på två miljoner kronor på ett bräde.
– Men det ville de inte ta emot helt enkelt. Min tolkning av detta är att kommunen och landstinget inte vill att stiftelsen ska vara vital. De vill bli av med stiftelsen och se till att den ska vara verkningslös. Jag beklagar kommunen och landstingets agerande, säger Harald Runblom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar