Personakt

PERSONAKT
Levande efter 1991-07-01 = Skatteverket
Avlidna 1947-1991-06-30 = LandsarkivetFrån facebook

Har läst diverse inlägg här om Personbild respektive Personakt.
Personakt: Om jag fattat det rätt så ska man vända sig till Landsarkivet för att beställa en Personakt om personen avlidit mellan 1947 - 19910630.
Personbild: Om de levde efter 19910701 ska man vända sig till Skatteverket och beställa en Personbild.
Är detta korrekt?
Vad som aldrig framkommer är HUR jag beställer det?
Kan man maila till dom eller finns det någon blankett på deras sida man kan fylla i?(har inte hittat nån på någon av sidorna)
Eller måste man ringa till dom eller rent av skriva ett vanligt snigelbrev?
Tacksam för hjälp!

Jag hade nog testat med formuläret för personforskning och sedan specificerat vad det är jag vill ha reda på

Till skatteverket kan man ringa. Till landsarkivet bör man nog skriva. Personakten förvaras i den församling var skriven vid sin död före 1 juli 1991.


___________________________


Hej!
Sedan ett antal år arbetar jag med att kartlägga alla ättlingar till en förfader född på tidigt 1800-tal.
Det innebär forskning på 1900-talet vilket inte alltid är det lättaste. Nu har jag dock stött på det svåraste problemet hittills.
Har fått kontakt med en för mig tidigare okänd en syssling. Min syssling har två syskon. Hennes mor, (min fars kusin) f 1934, avlider 2010.
Modern berättade tydligen inte mycket om sitt ursprung och efter moderns bortgång beställer min syssling en personakt på sin mor främst för att få namn på sina morföräldrar.
Men döm om hennes förbryllning när det i personakten förutom henne och hennes två syskon finns ytterligare fem fält där det är markerat sekretess!
Hon får informationen att denna information inte får lämnas ut och att det hypotetiskt kan gälla fem bortadopterade barn! Hon blir naturligtvis chockad. Detta är ingenting som hennes mor någonsin nämnt!
Vad har ni för tips hur kan min syssling hitta sina eventuella halvsyskon?
Vilka rättigheter har man som nära släkting att få ta del av sekretess?
Jag som släktforskare är naturligtvis också intresserad av nya sysslingar för att komplettera mitt stamträd, men det känns ju sekundärt i jämförelse.

Bengt-Åke Svenningsson Tror att man kan överklaga ett sekretessbeslut och kräva en utförligare motivering

GillaVisa fler reaktioner
Svara11 tim
Ta bort
Bengt-Åke Svenningsson Vid adoption är oftast barnavårdsnämnden eller liknande inblandade. Ev bevarade handlingar borde finnas i kommunarkivet.

GillaVisa fler reaktioner
Svara11 tim
Ta bort
Anton Rosendahl Om hon är född 1934 borde ju hennes föräldrar utan problem gå att hitta i kyrkböckerna. Vad gäller bortadopterade barn så be att SKV omprövar beslutet, skriv till dem och begär överklagande så omprövar de beslutet. Kommer de fram till samma sak då så kommer ärendet att gå vidare till kammarrätten. Adoption kräver domstolsbeslut, handlingar borde därför finnas i härads- eller rådhusrätt. En lösning kan ju vara att kontakta landsarkivet och be dem kika i kyrkböckerna, även de som är under sekretess och där se om det nämns några fler barn än de "kända" för modern ifråga.

GillaVisa fler reaktioner
Svara11 tim
Ta bort
Sven-Arvid Svensson Det har faktiskt hänt att SKV haft fullständigt galna uppgifter i sina register, så det skadar nog inte att överklaga.

GillaVisa fler reaktioner
Svara11 tim
Ta bort
David Björkdahl Tack för bra svar! Jag ska be henne överklaga, det verkar vara det mest logiska nästa steg

GillaVisa fler reaktioner
Svara11 tim
Ta bort
Anton Rosendahl Be först att få ett skriftligt beslut från SKV som går att överklaga. Jag antar att nu har hon "bara" fått en personbild med överstrukna uppgifter. För att kunna överklaga måste hon ju ha fått ett skriftligt beslut om avslag att lämna ut de överstrukna uppgifterna.

GillaVisa fler reaktioner
Svara
1
10 tim
Ta bort
David Björkdahl OK! så tacksam för alla råd!

GillaVisa fler reaktioner
Svara10 timHar redigerats
Ta bort
Fabian Norlin Kan det inte också handla om sena missfall?

GillaVisa fler reaktioner
Svara10 tim
Ta bort
Gunnel Palm Vad är det sysslingen beställt: personakt eller personbild? Du skriver personakt, och då har ju inte Skatteverket något med saken att göra, utan då är det Landsarkivet som fattat beslutet och som hon skall begära omprövning hos.

GillaVisa fler reaktioner
Svara10 tim
Ta bort
David Björkdahl vad jag förstår är det personakt från LA,

GillaVisa fler reaktioner
Svara10 tim
Ta bort
David Björkdahl En personbild från SV borde väl innehålla samma konfidensiella information? hon borde beställa därifrån också om hon inte redan gjort det

GillaVisa fler reaktioner
Svara10 tim
Ta bort
Gunnel Palm Jo, gör det. LA vet ju t ex förmodligen inte med säkerhet att modern är död. Det vet Skatteverket. De kan också veta att något av adoptivbarnen – om det nu är sådana – är dött, och då kanske de inte maskar just den raden.
Fast vid närmare eftertanke är
...Visa mer


GillaVisa fler reaktioner
Svara9 tim
Ta bort
Anton Rosendahl Ursäkta, jag läste lite slarvigt. Personakt ja då är det nog lite annars. Jag har inte varit med om att landsarkivet har strukit över sekretessbelagda uppgifter. Jo en gång förresten i en födelsebok, som jag begärde utdrag från men annars har jag fått ut uppgifter utan problem även när det gäller adopterade personer. I mitt fall gäller det landsarkivet i Härnösand.

GillaVisa fler reaktioner
Svara10 tim
Ta bortAnton Rosendahl Varför blev du vägrad? Om personerna det gäller som har känsliga uppgifter är avlidna så ska det inte vara sekretess på de uppgifterna.

Svara9 tim
Ta bort
Gunnel Palm Hon levde 1991, så de kunde inte veta att hon var död, och jag visste inte heller.

Svara9 tim
Ta bort
Anton Rosendahl De brukar kolla upp uppgifterna i Sveriges dödbok vad som står där när det gäller uppgifter efter 1991 men så gjorde de uppenbarligen inte i detta fall.

Svara9 timHar redigerats
Ta bort
Gunnel Palm Dödboken går till 2013. Hon dog 2014.
Gunnel Palm Jag blev vägrad en personakt i somras. Beställde personbild i stället. Där fanns 4 föräldrar, utan maskning. SKV visste att alla 5 var döda. Det kunde inte LA veta. Lär nog få ut den utan problem om jag beställer om. 


Svara9 tim
Ta bortBjörn Engström Som nära anhörig bör det inte finnas någon sekretess, utom i mycket extrema fall (skyddad identitet). En allmän beställning där man inte anger nära släktskap förstår jag att vissa uppgifter har sekretess. Sekretessbeläggning kan överklagas, men det måste finnas ett beslut för att kunna överklaga.

GillaVisa fler reaktioner
Svara4 tim
Ta bort
Maja-Stina Bylund När är din syssling född? Jag kan säga så här. Adoptioner inom landet blev mycket ovanliga någonstans mitten på 60-talet. Det gör att eventuella barn (om det är barn) bör vara födda på 50 talet fram till någonstan början på 1960. 

Som fler säger fin
...Visa mer


GillaVisa fler reaktioner
Svara3 tim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar