När man har topsat sig, fått DNA-resultatet och analyserat det på rätt sätt, då går det att få ut ännu lite mer av det, och att gå vidare i sin DNA-släktforskning. Experten Peter Sjölund ger tips.
16 juni 2018 av Peter Sjölund
Det här är en fortsättning på artikeln Så går du vidare med DNA-resultatet! där Peter Sjölund berättar hur man tolkar sitt DNA-resultat på bästa sätt.
Företagen är bra på olika saker
De tre testföretagen Family Tree DNA, Ancestry DNA och 23andMe har olika styrkor. Vilket företag du ska välja beror alltså på vad du har för syfte med ditt DNA-test.
Family Tree DNA är det företag där de flesta i Skandinavien testar sig och där bör du testa dig när du vill veta mer om dina skandinaviska rötter.
AncestryDNA har en mycket stor databas med testade amerikaner, så det är rätt ställe att testa dig på när du vill hitta ättlingar till släktingar som emigrerat till USA.
23andMe är framförallt inriktat på hälsa och sjukdomar, så där får du information om du bär på någon av ett antal olika sjukdomsgener.
Om du är adopterad och letar efter dina biologiska föräldrar är det klokt att testa dig hos så många företag som möjligt, för att öka dina chanser att hitta biologiska släktingar.
Tre testföretag – en samlingsplats
Varje testföretag har sin egen databas där DNA-testade personer jämförs med varandra. Det betyder tyvärr att du inte kan få en DNA-matchning mot en släkting som testat sig hos ett annat företag än där du själv testat dig.
För att komma runt det här problemet finns det en oberoende databas som heter Gedmatch. Hos Gedmatch kan du ladda upp ditt DNA-resultat, oavsett vilket av de tre företagen du testat dig hos. Där jämförs du sedan med alla andra som laddat upp sina resultat hos Gedmatch.
Gedmatch är gratis och är ett bra sätt att hitta flera matchningar än du får hos det företag du testat dig hos. Där finns också funktioner för att titta i detalj på vilket DNA du delar med en matchning.
Hos Gedmatch finns även ett antal verktyg för att få ut mer av ditt DNA-resultat. Bland annat kan du jämföra ditt DNA med olika förhistoriska människor, som hittats vid arkeologiska utgrävningar och DNA-analyserats. Det är mest en kul grej och ger inga exakta siffror, men det är intressant att se likheter och olikheter.
Gedmatch har även verktyg som analyserar om dina föräldrar är släkt med varandra, och du behöver inte ha testat någon förälder för att kunna använda det verktyget.
Gå på djupet
Om du vill gå på djupet bland dina matchningar och DNA-segment är det testet Family Finder hos Family Tree DNA som gäller. Med resultatet från det testet kan du nämligen använda verktyget ADSA – Autosomal DNA Segment Analyzer som finns på dnagedcom.com.
ADSA visar samtliga dina matchningar och alla deras matchande DNA-segment på alla kromosomer i en enda bild. Det är ett fantastiskt verktyg för att söka fram grupper av personer som ärvt samma segment från en gemensam anfader/anmoder.
Testa ditt Y-DNA och mtDNA
De testresultat vi beskrivit kommer alla från tester av ditt så kallade ”autosomala” DNA. Det är det DNA som du ärvt i en slumpmässig blandning från mamma och pappa och som kan komma från vilken del av din antavla som helst.
Det finns även så kallat mtDNA, hos både kvinnor och män, samt Y-DNA hos män. Dessa typer av DNA ärvs enbart från mamma (mtDNA) och enbart från pappa (Y–DNA). Test av det DNA:t visar därför din möderne- och fädernelinjes djupa ursprung och migration från Afrika för närmare 100 000 år sedan. Family Tree DNA och National Geographic är de företag som erbjuder test för denna typ av DNA.
Fyra saker du kan göra på Family Tree
Lägg upp ett släktträd, även om det bara är några få generationer. Du kan ladda upp trädet från ett släktforskarprogram.
Fyll (under ”Most Distant Ancestor”) i uppgifter om din tidigast kända ana på raka fäderne- och mödernelinjen.
Fyll i det som kallas ”Beneficiary Information”, alltså vilken annan person som har tillåtelse att ta ansvar för dina resultat OM det skulle hända dig något.
Ladda upp ett foto på dig själv. Det blir så mycket trevligare och personligare om det finns bilder på DNA-kusinerna.
Fyra saker du kan göra på Ancestry
Aktivera ditt test via ditt Ancestrykonto, annars kommer provet inte att analyseras.
Lägg upp ett släktträd, även om det bara är några få generationer. Du kan ladda upp trädet från ett släktforskarprogram.
Länka till trädet från din DNA-profil och gör ditt släktträd ”public” (offentligt), så att dina matchningar kan se det.
Ladda upp ett foto på dig själv. Det blir så mycket trevligare och personligare om det finns bilder på DNA-kusinerna.
Fyra saker du kan göra på 23andMe
Ställ in så att ditt namn och uppgifterna om din släkt kan ses av alla.
Skriv in de socknar eller områden där du har dina flesta anor.
Gå in under My Profile och ”About My Family”, lägg in en länk till ett släktträd om du har ett träd online någonstans på nätet.
Ladda upp ett foto på dig själv. Det blir så mycket trevligare och personligare om det finns bilder på DNA-kusinerna.
LÄS MER: Släktforska med DNA – så gör du!
LÄS MER: Så går du vidare med DNA-resultatet!
Publicerad i Släkthistoria 2/2017
Släktforska med DNA – så gör du!
Antalet DNA-testade släktforskare ökar just nu i rasande takt. I Sverige fördubblas de som söker svar om sin genetiska bakgrund varje år. Här visar experten Peter Sjölund steg för steg hur du ger dig in i DNA–världen.
9 december 2017 av Peter Sjölund
Med DNA-test kan du
Verifiera din pappersforskning. Genom att testa enskilda släktlinjer kan du ta reda på om det som står i källorna stämmer. Det går att kontrollera släktskap många hundra år tillbaka i tiden genom ett DNA-test, om du kan hitta en obruten släktlinje av bara män eller bara kvinnor.
Hitta fader okänd. Det finns möjlighet att lösa gåtor med hjälp av ett DNA-test. Har du en misstänkt fader, även om det ligger mer än hundra år tillbaka i tiden, går det att kontrollera faderskapet genom att DNA-testa nu levande släktingar. Utan misstänkt är det svårare, men ibland kan man ringa in vem fadern var.
Få kontakt med släktingar världen över. DNA knyter ihop släktforskare över hela världen och du får många chanser att lära känna nya släktforskarvänner och släktingar.
Kartlägga släkten bortom skriftliga källor. Vi bär alla på DNA-spår från släktingar som levde långt innan de skriftliga källorna skapades. Genom DNA-tester går det att skapa släktträd som spänner över tusentals år. Du kan även kartlägga vilken väg olika släktlinjer färdats över jorden ända sedan ursprunget i Afrika för mer än hundratusen år sedan.
Så här gör du – steg för steg.
1. Välj DNA-test
Det finns olika DNA-tester och flera testföretag att välja mellan. Här beskriver vi hur du testar dig hos företaget Family Tree DNA (FTDNA), eftersom det är det testföretag som de flesta i Skandinavien använder. FTDNA erbjuder tre typer av tester. Vilket eller vilka du ska välja beror på vad du vill ta reda på:
Testet Family Finder analyserar ditt så kallade ”autosomala DNA”. Det är det DNA som du ärvt i en slumpmässig blandning från både mamma och pappa. Resultatet av detta test är att du får en lång lista på andra DNA-testade personer som är släkt med dig. Listan brukar innehålla många hundra släktingar, men de flesta är du förstås väldig avlägset släkt med. Det kan till och med handla om släktskap med kopplingar så långt tillbaka som på 1500-talet eller ännu tidigare.
Detta test säger dock inget om hur du och andra personer är släkt. Släktskapet kan gå via vilka grenar som helst i era antavlor och ni kan vara släkt genom kopplingar på flera olika håll.
Testet mtDNA FullSequence analyserar det speciella DNA (mitokondrie-DNA) som du ärver enbart från mamma. Både män och kvinnor har detta DNA, men endast kvinnor kan föra det vidare.
Resultatet av detta test visar på vilken gren av den kvinnliga delen av mänsklighetens träd din egen mödernelinje hör hemma, din så kallade ”haplogrupp”.
Du får även en lista på andra DNA-testade som visar sig vara släkt med dig. Med det här testet vet du också hur ni är släkt, eftersom släktskapet alltid går via era raka mödernelinjer.
Testet Y-DNA kan bara göras om du är man, eftersom det analyserar det DNA som finns på mannens Y-kromosom. Detta DNA ärvs alltid från far till son och det innebär att du kan följa din raka fädernelinje tusentals år tillbaka.
Om du är kvinna har du ingen Y-kromosom, men då gäller det att om möjligt testa pappa, en bror, en farbror eller en farbrors son. Y-DNA-test finns i flera prisklasser, men det är oftast lämpligt att börja med ett så kallat Y37-test.
Resultatet av ett Y37-test är att du får reda på vilken huvudgren av den manliga mänsklighetens träd du tillhör, din så kallade ”haplogrupp”. Du får även en lista på DNA-testade män som är släkt med dig. Det här släktskapet går alltid via era raka fädernelinjer.
2. Beställ testet
DNA-testet beställs från USA via internet. Du betalar med kreditkort via en säker betalning och ett test-kit skickas sedan till din brevlåda. För att beställa går du till webbsidan www.familytreedna.com och lägger de tester du vill beställa i din ”varukorg”.
Därefter går du till betalningen och anger dina adress- och kortuppgifter. Var extra noga när du skriver din epost-adress. När kortbetalningen gått igenom får du nämligen ett mejl till den adressen med dina inloggningsuppgifter.
3. Ta provet
Efter några veckor kommer ett brev med ditt test-kit. Då är det dags att topsa! Var noga med att inte äta eller dricka varmt timmen innan provet ska tas. Du öppnar försiktigt en topsförpackning . Sedan skrapar du dig på insidan av ena kinden i ungefär en minut med den lilla tops-borsten .
Därefter öppnar du ett av provrören och stoppar ner topsens spets i röret. (Genom att trycka längst bak på topspinnen, som om den vore en kulspetspenna, trycker du loss borsten i provröret.) Därefter skruvar du åt provrörets lock ordentligt . Sedan gör du om samma procedur med den andra topsen på insidan av den andra kinden.
När du är klar lägger du provrören i samma plastpåse som de kom i. På den gröna lappen som medföljer skriver du din signatur och ditt namn i klartext samt kryssar för om du är kvinna eller man.
Förslut plastpåsen och lägg den i det bruna kuvertet du fått. Klistra på ett vanligt frimärke med brevporto till USA och en blå ”prioritaire”-klisterlapp. Lägg sedan kuvertet i en vanlig brevlåda .
Därefter är det bara att vänta. Det tar några veckor för provet att nå laboratoriet i Texas och sedan brukar själva analysen ta 4–8 veckor. Tålamod är en bra egenskap när man DNA-släktforskar!
4. Förstå resultat och kontakta matchningar
När analysen är klar får du ett meddelande via mejl. Då loggar du in på ditt konto hos FTDNA för att se dina resultat.
Beroende på vilka test du har gjort ser resultaten olika ut. På nästa sida går vi igenom hur du ska tolka resultaten från vart och ett av de tre olika testtyperna.
Gemensamt för alla typer av resultat är att du får en lista över personer du är släkt med. De kallas dina ”matchningar”. DNA-testet, eller testen, visar att någonstans går din och dina matchningars antavlor ihop och utmaningen är nu att försöka hitta var.
Matchningar som står överst på listan är närmast släkt med dig och sedan följer allt mer avlägsna släktingar. De flesta släktskap är så avlägsna i tid att du knappast kommer att hitta kopplingen i de skriftliga källorna. Lägg därför din energi på de personer som finns i början av din lista.
Om du ser en knapp med en liten grön antavla, har personen du matchat med lagt in sitt släktträd. Då kan du söka igenom trädet och försöka hitta er koppling. Har personen inte något släktträd, så finns där alltid kontaktuppgifter till vederbörande. Då kan du skicka ett mejl och berätta var du har dina anor och fråga om personen har anor i samma områden som du själv.
Som du förstår är det viktigt att du själv också lägger in ditt släktträd, för att hjälpa dina matchningar att hitta er gemensamma koppling.
Hittar du inte släktkopplingen till din matchning? Det finns många anledningar till att det kan vara så. Det vanligaste är att kopplingen ligger för långt tillbaka i tiden för att kunna bekräftas genom skriftliga källor.
En annan sak att tänka på är att det kan räcka med att en enda far i någon av era antavlor inte är densamme som den officielle fadern, för att kopplingen inte ska gå att hitta.
En sak att vara medveten om är att det ofta är värdefullt att testa fler personer än sig själv. Om du till exempel testar en av dina föräldrar, kommer du att se om ditt släktskap till dina matchningar går via mammas eller pappas sida.
På samma sätt kan ett test av en kusin ofta visa på vilken sida släktskapet finns. Är du ute efter att försöka knäcka en släktgåta med en okänd fader, får du ofta vara beredd på att testa flera personer på olika sidor av släkten. Med fler testade får du fler pusselbitar att jobba med.
Få ut mer av din DNA-släktforskning
DNA-släktforskning behöver inte vara krångligt. Du kan komma långt med de matchningslistor och de verktyg som finns hos testföretaget FTDNA. Men för den som vill gå djupare finns det flera kraftfulla verktyg att använda. Här är några av de mest användbara:
1. ADSA (Autosomal DNA Segment Analyzer) är gratis och finns hos DNAgedcom.com. Här laddar du ner dina matchningar från FTDNA och kan se alla matchningar och deras matchande DNA-segment i en och samma bild, vilket är mycket användbart. Du skapar ett gratiskonto på www.dnagedcom.com. Sedan laddar du under ”Family Tree DNA” ner dina data. Därefter väljer du ADSA under ”Autosomal Tools”.
2. Gedmatch (www.gedmatch.com) är en kostnadsfri tjänst där du kan ladda upp dina ”rådata” från ditt FamilyFinder-test. Du kan då få matchningar mot personer som testat sig hos andra företag än FTDNA. Gedmatch har även flera verktyg för att göra avancerade jämförelser mellan olika personer.
3. Gå med i projekt! Ett projekt är en kostnadsfri samlingsplats för personer som tillhör en gemensam haplogrupp eller som alla har sina anor i ett visst geografiskt område. Om du har en del av dina anor i Sverige bör du börja med att gå med i ”Sverigeprojektet”, som du hittar på www.familytreedna.com/groups/sweden
4. Ta professionell hjälp.
Hos till exempel www.dnaguiden.se kan du köpa rådgivning inför eller efter testning.
Tänk på!
1. Ett DNA-test ljuger inte. Om du DNA-testar dig kan det visa sig att din pappa inte är din biologiske far. Eller att du får kännedom om ett annat släktskap som inte är som du trodde. Därför måste du vara beredd på överraskningar när du DNA-testar dig eller dina släktingar.
Det händer att ett DNA-test avslöjar en tidigare okänd sanning, men det förekommer inte så ofta. Tidigare har det florerat siffror på att tio procent av befolkningen har en annan pappa än den ”officielle”. DNA-tester har dock visat att det i verkligheten bara handlar om någon enstaka procent. Men du måste vara beredd på det oväntade.
2. Eftersom ett DNA-test även kan avslöja okända släktskap i dina matchningars släkter, måste du tänka på dina matchningars integritet. Du får därför aldrig avslöja namn på matchningar, om de inte är tillfrågade, när du visar upp dina resultat offentligt.
Tänk på!
1. Ett DNA-test ljuger inte. Om du DNA-testar dig kan det visa sig att din pappa inte är din biologiske far. Eller att du får kännedom om ett annat släktskap som inte är som du trodde. Därför måste du vara beredd på överraskningar när du DNA-testar dig eller dina släktingar.
Det händer att ett DNA-test avslöjar en tidigare okänd sanning, men det förekommer inte så ofta. Tidigare har det florerat siffror på att tio procent av befolkningen har en annan pappa än den ”officielle”. DNA-tester har dock visat att det i verkligheten bara handlar om någon enstaka procent. Men du måste vara beredd på det oväntade.
2. Eftersom ett DNA-test även kan avslöja okända släktskap i dina matchningars släkter, måste du tänka på dina matchningars integritet. Du får därför aldrig avslöja namn på matchningar, om de inte är tillfrågade, när du visar upp dina resultat offentligt.
Tidningen Släkthistoria
Så går du vidare med DNA-resultatet!
Har du gjort ett DNA-test och äntligen fått svar? Grattis, då är det dags att börja din DNA-släktforskning! Men hur gör man? Vad ska du göra med alla namn och siffror, och hur är du släkt med alla personer som dyker upp? Peter Sjölund visar hur du ska göra!
10 mars 2018 av Peter Sjölund
De olika testföretagens DNA-kartor ser olika ut. Den här delen av testet visar väldigt ungefärligt vilken geografisk sammansättning ditt DNA har.
Analysera DNA-kartan med en nypa salt
Det finns tre stora företag där du kan göra DNA-test för släktforskning: Family Tree DNA, AncestryDNA och 23andMe.
Hur resultaten ser ut och hur du jobbar med resultaten beror på hos vilket företag du testat dig. Det finns olikheter men också stora likheter mellan dem. Vi börjar med att titta på den ”DNA-karta” som alla tre företagen presenterar.
FÅ NYHETER OCH FORSKARTIPS I SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV
De kartor som testföretagen presenterar bygger på att ditt DNA jämförs med så kallade ”referenspopulationer” runt om i världen. Då ser man att delar av ditt DNA liknar det DNA som befolkningen i olika delar av världen har. Det är en väldigt grov jämförelse och metoderna skiljer sig mellan de olika testföretagen. En och samma person får därför olika resultat hos olika företag och det finns ingen karta som är ”rätt”.
Tänk också på att syskon inte får exakt samma karta, eftersom den DNA-mix de ärvt från sina föräldrar är olika. Du ska alltså se denna del av dina DNA-resultat som en ungefärlig bedömning av ditt DNA:s geografiska sammansättning, som ska tas med en mycket stor nypa salt.
I matchningslistan visas andra DNA-testade personer som du har någon del av ditt DNA gemensamt med. Dessa personer kallas matchningar eller DNA-kusiner.
Dina DNA-kusiner
Nu ska vi ge oss in i hjärtat av ditt DNA-resultat – listan med dina funna släktingar, din så kallade matchningslista.
I matchningslistan visas andra DNA-testade personer vars DNA till någon del överensstämmer med en del hos dig. Att delar av ert DNA är lika betyder att ni är släkt. Dessa personer brukar kallas dina ”matchningar” eller dina ”DNA-kusiner”. Matchningslistan ser olika ut och innehåller olika information beroende på vilket företag du testat dig hos.
Principen är dock densamma oavsett vilket företag du testat dig hos. Längst upp i listan hittar du de personer som beräknas vara närmast släkt med dig. Släktskapen anges enligt det engelska systemet där 1st Cousin betyder kusin, 2nd Cousin betyder tremänning (syssling eller nästkusin), 3rd Cousin betyder fyrmänning (brylling), och så vidare.
DNA-testet visar alltså en beräkning av hur nära ni är släkt. Utmaningen för dig är att hitta exakt hur ni är släkt. DNA ljuger inte, så någonstans går era anor ihop, men för att hitta var era gemensamma anor finns måste du jämföra era släktträd.
Förhoppningsvis har din DNA-kusin lagt in ett släktträd, så att du kan söka direkt. Annars finns kontaktuppgifter, så att du kan ta kontakt och fråga var hen har sina anor.
Hittar du en gemensam ana, är det troligen därifrån ert gemensamma DNA kommer. Men du kan inte vara helt säker på det, eftersom det kan finnas fler gemensamma anor längre bak i era släktträd.
Detta fenomen är särskilt vanligt i områden där släkterna är särskilt mycket ingifta och nära släkt med varandra, som till exempel i norra Västerbotten och Finland. Har du dina rötter i ett sådant område får du räkna med att de beräknade släktavstånden är underskattade. Om det till exempel beräknas att du och en DNA-kusin är femmänningar, kan det visa sig att ni i verkligheten är niomänningar, men på tolv olika ställen!
Släktträdet – nyckeln till framgång
Den viktigaste insats du kan göra för att ditt DNA-test ska bli framgångsrikt är att göra ditt släktträd (din antavla) tillgängligt för dina matchningar. Nyckeln till att hitta släktskapet mellan DNA-matchningar är nämligen att jämföra era släktträd.
Eftersom ni ärvt några bitar identiskt DNA, har ni någonstans i era träd gemensamma anor. Det gäller bara att hitta var träden går ihop.
Oavsett hos vilket testföretag du testat dig är det alltså jätteviktigt att du lägger upp någon form av släktträd.
Det behöver inte vara ett jättestort träd med hundratals anor, det räcker långt med ett litet träd på 3–4 generationer. Det är till enormt stor hjälp för dina matchningar när de ska söka släktkopplingen till dig.
Har du släkten i ett släktforskarprogram på din dator kan du i de flesta program exportera antavlan som en så kallad GEDCOM-fil. Den datafilen kan du sedan importera till ett släktträd på nätet. Har du släkten på papper i pärmar? Inga problem! Knappa bara in de 3–4 första generationerna för hand, så har du skapat ett litet träd på nätet.
Hos Family Tree DNA och AncestryDNA lägger du upp släktträd direkt på ditt DNA-konto. Hos 23andMe finns tyvärr ingen sådan möjlighet, men du kan länka till ett släktträd om du har ett sådant utlagt någonstans på nätet.
Gör ett släktträd! Hos Family Tree DNA och AncestryDNA lägger du upp släktträd direkt på ditt DNA-konto.
Testa dina nära släktingar
DNA-släktforskning handlar i mångt och mycket om att hitta släktskap genom jämförelser mellan testade släktingar och deras släktträd. För de flesta matchningar i din lista kommer det att vara svårt att att hitta släktskapet, eftersom det kan ligga många hundra år tillbaka i tiden.
För att hitta släktkopplingen krävs det oftast ett detektivarbete med pusslande av ledtrådar och massor av spännande släktforskning.
Något som underlättar sökandet efter släktskapen med dina matchningar är om du har testat några av dina nära släktingar. Om du har möjlighet att testa en förälder, eller båda dina föräldrar, kommer du att se om din matchning även matchar mamma eller pappa. Då vet du på vilken sida av ditt släktträd du ska söka kopplingen.
Kusiner fungerar nästan lika bra, då stora delar av deras DNA är samma som dina föräldrars. Tremänningar är också bra att testa, eftersom era gemensamma matchningar kan visa från vilken far- eller morförälder som släktskapet till din matchning kommer.
DNA-testade nära släktingar ger alltså viktiga pusselbitar i sökandet efter släktskapen med dina mer avlägsna DNA-kusiner. Nästa gång en släkting undrar vad du önskar dig i födelsedagspresent, kan du svara ”Att du topsar dig”.
Publicerad i Släkthistoria 2/2017
Skulle gärna använda mitt dna-test från ancestry för att segenetiska sjukdiomar på ett seriöst sätt. Hur gör jag. Pia
SvaraRaderaHej Pia,
RaderaJag vet inte hur svaren på dna-test från Ancestry ser ut men jag tvivlar på att man anger genetiska sjukdomar.
Ärftliga sjukdomar är ingenting man ska "forska" i på egen hand. Varje åkomma går i arv på sitt speciella vis och den så kallade slumpen är en stor faktor att räkna med. Sök hellre som patient till Klinisk genetik på Karolinska sjukhuset - eller motsvarande - för utredning om du har anledning till oro.