onsdag 19 februari 2014

Född i Stockholm 1762. Hur hittar man födelsenotisen?

Via mail den 4 november 2013:

Hej!
Jag heter Jane och har nyligen börjat med släktforskning. Tycker det är jätteintressant och spännande och få reda på hur mina släktingar haft det.

Nu är det så att jag kört fast lite med min ff ff ff f. Han hette Olof Sand (Jansson) född i Stockholm 1762-11-26 men dog i Sanda, Harg 1844-03-03.  Jag har inte lyckats hitta var i Stockholm han är född så där tog det stopp. Vet inte hur jag ska komma vidare. Du kanske har tips och ideer?

Jag undrar också över namnet Sand. Vad jag förstått var det vanligt att männen bytte namn för att lättare kunna skiljas åt när dom var inkallade. Han bodde i Sanda, det är väl kanske därför han tog namnet Sand. Eller har jag fel?

Även hans son Petrus (i dopboken, senare kallad Per) född 1787-10-21 i Sanda, Harg, bytte namn till Lindholm (som jag heter :))
Har inte lyckats komma på varför han gjorde det.

Båda dom var båtsmän i Norra Roslags Båtsmän, 1:a kompaniet.

Vore kul att veta var i Stockholm denna Olof var född så man kan se hur långt bak i tiden det går att komma :)
Tack på förhand!!
Med vänlig hälsning Jane Lindholm


Eftersom jag missat mailet svarar jag per mail:
Hej!
Jag har helt missat ditt mail. Se nedan. Hittade det nu.
Är frågan aktuell eller?
Undrar Monica
http://slaktbloggen.blogspot.se/


Och hon återkommer:
Ja absolut! Du får jättegärna kika på den 😊
Tack på förhand!

 
Hej Jane!
Att hitta någon som sägs vara född i Stockholm utan att veta i vilken församling är som att leta efter en nål i en höstack. Men det kan ju bero på okunskap från min sida. Hoppas det. Jag tar gärna emot tips.  
 
De är emellertid väl spridda så en fråga på Anbytarforum / okänd församling i Stockholm kan mycket väl löna sig.  Fantastiska människor svarar på frågor där.

Dessutom,
Hur säkert är det att han verkligen föddes i Stockholm? Det vet man faktiskt inte i det här läget. Prästerna var inte bättre på att skriva rätt förr än de är nu, så det blev ofta fel i kyrkoböckerna.

Och vilket Harg rör det sig om? Det finns ett i Östergötland och ett i Stockholms / Uppsala län. Jag gissar på det sistnämnda med anledning av hans verksamhet vid Roslagens båtmanskompani. Mycket riktigt, där står faktiskt avskedade båtsmannen Olof Sand från Sanda ägor noterad i dödboken på rätt datum den 3 mars 1844 när han dog  av åldern 81 år 3 månader och 6 dagar gammal.

  
Om man då går till husförhörslängden för samma år så finner man hustru Brita Larsdotter och den övriga familjen:


Och här står ju att han var född 26 november 1762 i Stockholm.
Men det står också att han hade varit gift fyra (4) gånger och att han "Uppenb Kyrkoplikt för fylleri".


Sånt är alltid kul men om det har med de många fruarna att göra är förstås inte känt. Härifrån får du följa honom bakåt från husförhörslängd till husförhörslängd mot hans födelse? På så vis får du kunskap om alla fruarna och alla barnen samt hittar förhoppningsvis också födelsenotisen och hans föräldrar - förutsatt att prästerna skött sitt jobb. Jag har inte tid att göra det åt dig så lycka till. Låt mig gärna veta hur det går och vad du kommer fram till.  

Några alternativa vägar (fast hans liv är intressant och värt att följa, så gör gärna det):
 
Ancestry har en databasSveriges kyrkoböcker 1500-1941 som går att söka i. Här behövs ett abonnemang (jag tror att man kan få 14 dagar på prov gratis) men namnet Olof Jansson är ju väldigt vanligt och Stockholm har många församlingar. Man får möjligen leta igenom såväl stadens församlingar som förorterna och hoppas på att han är inskriven i födelseboken på rätt datum.

Det finns även en facebook-sida för släktforskare där folk svarar på frågor.
 
Namnet Sand är sannolikt ett soldatnamn skapat för att han tjänstgjorde i Sanda. Namnet följde med soldattorpet så även nästa soldat fick namnet Sand. (Jag såg till exempel en Thomas Sand när jag bläddrade i husförhörslängden).
En soldat som tjänstgjorde på fler än ett ställe kunde ha flera olika soldatnamn som de sedan bar med sig. Din anfader som tog sig namnet Lindholm kanske tjänstgjorde i Lindholmen eller liknande.
 
Soldaten Olof Sand återfinns i Centrala Soldatregistret. Se nedan. Här finns en akt att beställa. Gör det.
 
SAND Olof
Släktnamn: Jansson                        
Född: 17621126
Död: 18440303
Antagen: 1784
Avsked: 1816
Aktnummer: NR-01-0097-1784

Regemente: Norra Roslags båtsmän
Rote: Sanda
Kompani: 1:A (Från 1875 Roslags 4:E)
Socken: HARG
Torpnummer: NR-01-0097

Pröva det här så länge och låt mig gärna veta hur det går.

2 kommentarer:

 1. Hej,

  Gjorde en sökning och så fick jag napp på din blog. Olof Jansson Sand är min morfars farfars far. Jag har samma fråga ligger ute på anbytarforum. Jag har släktforskat nu i fyra år. Mitt släktträd finns på ancestry. Namnet sand är båtsmansnamnet

  /Kerstin

  SvaraRadera
 2. Tack Kerstin!

  Jane!
  Det finns massor om din anfader här. Från den sidan kan du dessutom ta kontakt med två av dina släktingar.

  SvaraRadera