måndag 27 januari 2014

Finlandssvenskarnas öden i Amerika

Via e-mail

Hej!
Hittade din blogg när jag letade på finlandssvenska emigranter. Hoppas du har tid och lust att svara på några frågor.
Söker nu min farfars halvsyster som for till Amerika 1899.
Hon heter Johanna Maria Björklund född 21.05.1882 i Soklot Österbotten.

Nu undrar jag vilka vägar jag ska gå för att hitta henne. Skulle vara så intressant att få veta mera om henne. Hon var ju väldigt ung
när hon reste. Kan jag gå in på era svenska sidor eller har vi egna "vägar" här på finska sidan.
Tack för en intressant blogg
Hälsningar
Eivor Strömsholm


Hej!
Har du någon indikation på att hon bodde i Sverige eller ens att hon reste till Amerika från Sverige? Annars återfinns hon förstås inte i svenska källor.
Jag har svårt att tro att finländarna var tvungna att ta sig till Göteborg för att kunna ta sig ombord på Amerikabåtarna. Åtminstone 350 000 finländare emigrerade. Nog hade de väl egen båttrafik till det förlovade landet eller?

Jag har tittat i Emigranten Popular men hittar henne inte där. Den är å andra sidan inte riktigt säker. Man vet inte vad folk kallade sig när de gick ombord eller för den delen om den som skrev passagerarna hörde rätt eller kunde stava.

"Emigrationen från Finland till Förenta Staterna började i norra Finland och spred sig därifrån söderut. Under perioden 1870-1914 var emigrationen som störst (65,9 % av den totala utvandringen) och av periodens utvandrare kom hela 52 % från Österbotten" - precis som din farfars halvsyster. Andra områden med betydande emigration är södra Lappland, västra Uleåborgs län samt Åland.

"Den finlandssvenska emigranthistorikern Anders Myhrman, som föddes i Purmo och utvandrade till USA år 1910, uppskattar finlandssvenskarnas andel till ungefär en femtedel av det totala antalet emigranter från Finland. Därmed skulle ca 73.000 finlandssvenskar ha emigrerat till Amerika under perioden 1870-1929. F.o.m. 1924 antecknades modersmålet i samband med passansökningen och 1924-1929 var finlandssvenskarnas andel av emigranterna 21,5 %.

Finlandssvenskarna bosatte sig på östkusten i området mellan Boston (Massachusetts) och Philadelphia (Pennsylvania), vid de Stora sjöarna i delstaterna Minnesota, Michigan, Illinois och Wisconsin, i de bergiga delstaterna mellan Arizona och British Columbia (Kanada) samt i Californien."

Läs mer här.
Googla också på "finsk utvandring till Amerika".

Du kan pröva att ställa din fråga på fantastiska Anbytarforum. http://aforum.genealogi.se/discus/
Som regel får man svar där och det finns något.

Annars är det väl enklast att försöka hitta henne på plats i Amerika. Du får ta ett abonnemang hos Ancestry.se (295 kr/månad) och sök i passagerarlistor och folkräkningar. Tänk på att hon mycket väl kan ha kallat sig något annat, annan stavning eller bara med initialer. Hon kan också ha gift sig och bytt namn.

Lycka till!

5 kommentarer:

 1. via mail:

  Tack för ditt utförliga svar.

  Johanna har inte bott i Sverige. Hon kan ha hett Björklund eller Björkman i efternam, Mycket möjligt är ju att hon gift sig i Amerika. Jag har även uppgifter på att hon avreste 4.9 1899 från Finland. Hon dog i Amerika 1976. Fortsätter mitt letande.

  Tack för hjälpen
  Eivor

  SvaraRadera
 2. Hej Monica och Eivor.

  Ett litet tips kan vara detta:

  https://www.ellisisland.org/search/matchMore.asp?LNM=BJORKLUND&PLNM=BJORKLUND&first_kind=1&last_kind=0&RF=779&kind=exact&offset=475&dwpdone=1

  Där hittade jag tre Johanna Bjorklund varav en tydligen är från Österbotten Finland.

  /Jerry Eriksson

  SvaraRadera
 3. I detta register finns även ett antal Maria Bjorklund. Vid sökning i dessa register så skippa å, ä och ö.
  Låt det bli a resp o. Lycka till....

  /Jerry

  SvaraRadera
 4. Men Jerry vad bra!
  Tack!
  Hur kunde jag glömma det?!
  Jag som till och med fysiskt har varit på Ellis Island. Skämsigt värre!
  Och under rubriken databaser på nätet här i denna blogg har jag själv skrivit:

  Ellis Island
  http://www.ellisisland.org/

  Family Search
  https://familysearch.org/

  Du kan alltså kostnadsfritt också försöka med Family Search som väl är mormonernas databas i Salt Lake City om jag minns rätt. Men nuförtiden kan man ju tydligen inte vara säker på någonting verkar det som. Oj oj oj...

  Men i grunden är det rätt. I stället för att börja nysta varifrån hon åkte så ska man försöka hitta henne i Amerika. Gör man bara det så får man antagligen veta resten också eftersom passagerarlistorna finns tillgängliga. De flesta bytte båt i England men det brukar gå bra ändå.

  SvaraRadera
 5. Tja Moncan

  Kan du inte skriva lite om min anfader Drugge som invandrade till Sverige. Skulle vara intressant att veta lite mer historia och detaljer. Det var väl nästan otäckt att han bodde på samma tomt i Närke som jag sen 350 år senare köpte, burr lite otäckt man man tycka. Fastigheten hette Lund 1:4 men då hette orten Svinevad för man lotsade massor av grisar över vattendragen...... tror jag.

  Med vänlig hälsning
  Rolle

  SvaraRadera