söndag 31 januari 2016

Mina rötter på pappas sida, var finns dom?

Anette undrar över sin pappa Tage Axel Johansson som hon inte vet så mycket om mer än att han föddes i Örnsköldsvik 1923. Hon vet inte ens vad farmor och farfar hette och vilka de var. Förklaringen är förstås att de redan var borta när hon föddes.

Tages födelsenotis.
Det står ovanligt nog inga förnamn på barnen i denna födelsebok.
Att födelsenotisen är Tages bekräftas dock av andra handlingar.
(Örnsköldsvik CII:1 bild 390)
Farmor hette Edit Elvira Hedlund f 10/6 1892 i Umeå - d 23/2 1950 i Solna. Jag har följt namnet Hedlund tillbaka till trädgårdsmästare Johan Eric Hedlund i Nyköping och hans hustru Anna Lotta Eklund som måste ha varit födda omkring 1820.  Förutom sina sörmländska rötter härstammar hon i första hand från Västerbotten. Än finns en lucka här för hans ursprung. Jag ska om möjligt försöka fylla den också.*

* Luckan är ifylld. Farmor härstammar från soldaten Johan Lantz född 1793 i Ripsa, Sörmland. Han sadlade småningom om och blev skomakaren Johan Eklund i Ripsa. Det var lite si och så med namn på den tiden. Soldater fick sina namn efter de torp de för tillfället fick disponera och hantverkare tog mer stabila namn som till exempel Eklund. Johan var gift med Stina Olsdotter född 1794 i Blacksta, Sörmland, där man numera - faktiskt - odlar och jäser vin.

Tages släkttavla
Farfar hette Axel Ludvig Johansson f 12/9 1897 i Härnösand. Han växte upp, gifte sig med Edit Elvira den 11/4 1920 och blev så småningom postiljon i Örnsköldsvik där sonen Tage Axel kom till världen. Farfar Axel Ludvig Johansson dog den 10/10 i Örnsköldsvik.
Han har sina rötter uteslutande i Västerbotten.

De som har sina rötter i de här berörda orterna kan följa dem så långt hävderna gör det möjligt i Sven-Erik Johanssons databas Kråken. Det upptäcker man ibland när man suttit och letat i kyrkoböckerna flera dygn och så är det alltså i detta fall. Du kan alltså söka vidare där om du är intresserad, Anette.

Det finns även möjlighet att till en ringa kostnad få en CD med närmare information om anorna. I din släkt finns nog en hel del spännande information att få. Som till exempel om äktenskapet mellan farfars morfar Per Gustaf Pehrsson född 1835 och hans hustru Brita Catharina Andersdotter född 1823 som föregicks av ett testamente efter hennes förste man och, som det verkar, ett lån på det. Testamentet finns med all säkerhet på Arkiv Digital men det är mycket att gå igenom. Kanske kan du få det via Kråken. För att bara nämna något.

Vigsel den 2/5 1858 i Nysätra mellan:
Hemmanstillträdande Per Gustaf Pehrsson i Brände 22 år och enkan Brita Catharina Andersdotter ibm (på sa plats) 34 år.
Enkans erhållna Testamente Lagfart den 2 october 1855.
Qvitto af aflidne mannens sons förmyndare den 29 mars 1856.
Bouppteckning den 4 september 1854 ingifven till Burträsks Härads Rätt den 2/10 samma år.
Borgen den 28/4 1858 godkänd af Domaren den 29 april 1858.
(Nysätra EI:1 bild 58)

(Observera att det i Geni på nätet finns uppgifter om att Per Gustaf Pehrssons hustru skulle ha hetat något annat.
Det är inte sant utan resultatet av slarvig forskning.)
Det finns dessvärre ingen folkräkning i Sverige som kan avslöja hur många barn Anettes farmor och farfar fick och inte heller vad de hette. Man får helt enkelt leta i kyrkoböckerna men en 70-årig sekretess gör det ofta svårt eller rent av omöjligt att forska i närtid.

Amerikanska Ancestry har emellertid en databas över alla födda i Sverige 1860-1941. Av den framgår att Anettes farmor och farfar fick barnen:
1) Maj Aina Elvira född 5/4 1921 och
2) Tage Axel född 27/6 1923

Faster Maj, som jag faktiskt tror att du nämnde Anette, gifte sig 1/4 1961 och dog i Saltsjö-Boo 13/5 2007. Hon hade då ett helt annat efternamn. Det finns såvitt jag kan se inga nu levande personer i Sverige med detta efternamn men av omtanke om eventuella närstående avstår jag från att lägga ut det här.


Ungefär så här ser din släkt ut på pappas sida, Anette. Klicka på bilden så bör det gå att läsa.
Din fråga angående en handling som hittades i samband med din pappas död finner ingen lösning utan närmare uppgifter. Den kvinna, vars namn du nämnde, går helt enkelt inte att identifiera bara med ledning av namnet. Jag föreslår att du för att få veta mera kontaktar den myndighet som utfärdade handlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar