måndag 12 december 2022

Svensk fann guld i USA – blev Europas rikaste

Guldkungen John Bryntesson

John från Dalsland fann guld – blev rikast i Europa
När John Brynteson återvände till Sverige, bosatte han sig på Svaneholms bruk.

John Brynteson.

Året är 1887. 
En luspank sextonåring, utan skor på fötterna, vandrar från hemmet i Dalsland till hamnen i Oslo. Målet är USA, drömmarnas land.
När han återvänder 20 år senare gör han det som en av de rikaste männen i Europa.
– Det är verkligen en fantastisk historia, säger Siv Jägerung, som skrivit en bok om ”Guldkungen” John Bryntesons osannolika levnadsöde.

Johan Bryntesson, senare John Brynteson, föddes den 13 augusti 1871 i dalsländska Ormansbyn. Han var den yngste i en skara av sju barn.
På den tiden var Dalsland ett hårt prövat landskap, överbefolkat och drabbat av missväxt, och många familjer levde under mycket knappa förhållanden.
John Bryntesons familj hörde till de fattiga av de fattiga.
– John och hans syskon saknade ofta både strumpor och skor. För att värma sina fötter under vintrarna, brukade de springa ut i snön och sedan in igen och ner under täcket. Då kom cirkulationen i gång, berättar Siv Jägerung.

John Bryntesons äldre bröder utvandrade alla till USA i jakt på ett drägligare liv. Och år 1887 – endast 16 år gammal – gjorde även John resan över Atlanten.
Livet i det nya landet var knappast en dans på rosor, men John Brynteson var van att ta i och att inte klaga.
– Under de första elva åren i Amerika, jobbade han med olika typer av hårt kroppsarbete. Som järnvägsrallare, som skogsarbetare och som gruvarbetare, säger Siv Jägerung.
Under sin tid i gruvan, jobbade John tio timmar om dagen, sex dagar i veckan. Och det han lärde sig där, skulle han komma att få stor nytta av senare i livet.

Jakten på guld
1896 briserade nyheten om att stora guldfyndigheter hade hittats i Yukonterritoriet i nordvästra Kanada. Det blev starten på den så kallade guldrushen, då tiotusentals människor gav sig i väg norrut, i hopp om att få ta del av rikedomarna.
John Brynteson var en av dem.
Men till Yukon kom John aldrig. Pengarna räckte inte och i den oasenliga byn Golovin i västra Alaska, tog det stopp.
Som tur var, skulle det visa sig.
Omkring 100 000 lycksökare begav sig till Klondike-territoriet i slutet av 1800-talet, i jakt på guld.
– Brynteson och hans vänner gick alltid på avstånd från varandra, och en höll av dem höll alltid vakt när de två andra sov, berättar Siv.
Behöll sin ödmjukhet
John Brynteson gifte sig och fick två barn. 20 år efter att han gav sig ut på sin äventyrsfyllda resa återvände han med sin familj till hemlandet och sitt älskade Dalsland.
Och han gjorde det som en av de rikaste männen i Europa, vilket i Sverige gav honom smeknamnet ”Guldkungen”.
– Han var väldigt förtegen om hur stor hans förmögenhet var, men det finns uppgifter om att han tjänade omkring 600 miljoner dollar, säger Siv Jägerung.

– Men de äldre här i bygden har berättat för mig att pengarna inte steg honom åt huvudet. Han behöll sin ödmjukhet, och skapade också många arbetstillfällen i bygden.

John Bryntesons herrgård är nu till salu – den kan bli din för 12,5 miljoner kronor. Då ingår en bedårande utsikt över sjön Mellan-Svan.


John Brynteson bodde på Svaneholms herrgård i Dalsland från 1907 till sin död 1959.

Herrgården började byggas 1765 och har senaste åren använts som bland annat konferensanläggning.

Herrgården och dess flyglar rymmer även 30 000 kvadratmeter parktomt.

Brynteson köpte 1907 Svaneholms herrgård i Svanskog i Säffle kommun. Guldkungens palats är nu till salu för utgångspriset 12,5 miljoner kronor. Då ingår 15 rum, 750 kvadratmeter boarea och en parktomt på drygt 30 000 kvadratmeter.

John Brynteson fick, trots många år med hårt arbete i gruvan, ett långt liv. 1959, exakt 60 år efter att han fyllde sin vaskpanna med guld i Anvil Creek, dog John Brynteson på herrgården i Dalsland.
Än i dag ståtar berget Mount Brynteson 516 meter över havsytan i Nome, Alaska.



Foto: Håkan Jansson/Riksbanken


Familjen var så fattig att barnen fick gå utan strumpor och skor. Men som vuxen blev John Brynteson stormrik. I slutet av 1800-talet gjorde många svenska utvandrare avtryck i USA. Scrolla och läs om dessa svenskar som än i dag omnämns på andra sidan Atlanten.

Johan Lindberg
Publicerad 2022-12-09

Hittade guld i USA – blev Europas rikaste

nga SvD-läsare mejlade efter artikeln om svenska utvandrare mejlat in egna förslag på personer som gjort avtryck i USA. Här följer några exempel. Läsaren Peter Rönnberg skriver så här: "Jag skulle gärna vilja att du skrev om John Brynteson från Ärtemark i Dalsland som vad jag hört blev den rikaste svensk som någonsin levt och verkat i USA".

John Brynteson föddes 1871 och familjen ska ha varit så fattig att barnen fick gå utan strumpor och skor större delen av året. Som 16-åring emigrerade han till USA. 1898 beger han sig med båt från San Francisco till Alaska och där upptäcker han tillsammans med två vänner – svensken Eric Lindblom och norrmannen Jafet Lindeberg – det guldrikaste vattendraget i hela delstaten.

Eric Lindblom, John Brynteson och norrmannen Jafet Lindeberg.
Eric Lindblom, John Brynteson och norrmannen Jafet Lindeberg. Foto: Okänd
Eric Lindblom, John Brynteson och norrmannen Jafet Lindeberg.
Eric Lindblom, John Brynteson och norrmannen Jafet Lindeberg. Foto: Okänd

Fyndet blir starten på den stora guldruschen i Nome. John Brynteson och de två vännerna kallades "The Three Lucky Swedes" och startade det framgångsrika "Pioneer Mining Company". Den stormrike John Brynteson startar bland annat en fruktplantage och en hästranch och låter även bygga en svensk sjömanskyrka i San Francisco. Han får dessutom ett berg uppkallat efter sig i Alaska: Mount Brynteson. Efter den stora jordbävningen i San Francisco 1906 återvänder John Brynteson till Sverige som en av Europas rikaste män. Han fortsatte sin bana som framgångsrik affärsman fram till sin död 1959. Här kan ni läsa ett SvD-reportage om Bryntesson från 1984:

SvD den 30 december 1984.
SvD den 30 december 1984.
John Brynteson 
(döpt till Johan), född 13 augusti 1871 i Ärtemark i Dalsland som den yngste av sju barn i en mycket fattig familj, död 17 december 1959 i Svanskog. Brynteson blev genom guldgrävning i Alaska en av Europas rikaste män och kallades Guldkungen. Han gifte sig med Emma (Emilia) Forsberg 1900 i San Francisco och de fick fem barn. Han begravdes på Svanskogs kyrkogård. En minnessten över Brynteson finns rest vid Ärtemarks kyrka.

Till Amerika
Brynteson reste vid 16 års ålder till USA, där han främst arbetade med järnvägar, gruvor och skog under ett tiotal år. Han åkte 1898 med båt från San Francisco till Alaska för att vaska guld. Där blev han bekant med svensken Erik Lindblom och norrmannen Jafet Lindeberg. Gruppen kom senare att kallas "the Three Lucky Swedes". I en lånad båt åkte de vidare till Anvil Creek, där staden Nome senare anlades. Ett berg i närheten heter fortfarande Mount Brynteson.

Det stora guldfyndet
Den 12 augusti 1898 gjorde Brynteson ett stort guldfynd. Man tror att han under sina år i Alaska fick ihop runt 600 miljoner dollar, vilket var ett oerhört stort kapital på den tiden (motsvarande bortåt 130 miljarder kronor i 2018 års penningvärde). Tillsammans med de två kamraterna från Sverige och Norge startade han "Pioneer Mining Company", som hade upp till 400 man som anställda, däribland många skandinaver.

Investeringar
Brynteson startade en fruktplantage i Campbell, söder om San Francisco. Han startade en hästranch i Turlock i Kalifornien. Han gjorde många donationer både i USA och i Sverige. Den svenska sjömanskyrkan i San Francisco byggdes upp med hans hjälp.

När han efter den stora jordbävningen i San Francisco 1906 kom tillbaka till Sverige köpte han 1907 Svaneholm AB med bl.a. Svanskog Bruk och herrgård. Fabriken expanderades med nya produktionslinjer och som mest fanns 537 anställda i fabriken och skogen (1958).

Han köpte också pappersbruket i Lilla Edet, byggde en kraftstation och ett sågverk och köpte många skogsfastigheter runt Svanskog. Han lät bygga missionskyrkan och var också med och byggde upp en järnväg.


Christoffer Christoffersson
död 1772 el 1773 i Ormansbyn
vigd 1755
Barn: 
Anders Christoffersson född 6/10 1752 i Ärtemark - död 19/5 1836 i Ängeboda, Torrskog
             Gift med Catharina Jonsdotter född 1757 i Torrskog. 1775 flyttat till Torrskog. 
              Fel ålder i DB. Finns i dödboken.
    Barn: 
              1. Christopher född 1778
              2. Maria född 1781
              3. Olof född 1783
Engelbrekt Christoffersson född i Ärtemark 1755-1827 (Guldkungen) 
               Se familjen nedan. 
Maria Christoffersdotter född 1762 i Ärtemark - död 2/6 1821 i Tegene (MA) 
Kerstin Christoffersdotter omyndig vid faderns död

Ärtemark (P) AI:1 (1785-1804) Bild 24 / sid 20 (Anders Christoffersson i Ormansbyn)


Brukare Ormansbyn
Engelbrekt Christoffersson född 1755 i Ärtemark
Det är oklart hur många gånger Engelbrekt var gift. Nedanstående är uppgift ur födelseboken vilka kvinnor som var mödrar till hans barn. 

Gift I med Kerstin Eriksdotter
Gift II 1783 med Maria Arfvidsdotter född 3/5 1765 i Torrskog - död 22/9 (1804-1811)
Gift III med Anna Hansdotter
Gift IV med Katrina Bryngelsdotter

Barn i första giftet: 
1) Maria född 3/4 1778 i Ormansbyn (mor i f-boken Kjerstin Eriksotter) död hfl AI:2 1804-1811 
2) Nils född 27/3 1781 i Ormansbyn (mor i f-boken Kjerstin Ehrsdotter)

Barn i andra giftet:
3) Christopher Engelbrektsson född 24/6 1784 i Ärtemark (mor i f-boken Maria Jonsdotter)
4. Maria född 1788
5. Johannes född 1791 
6. Caisa född 3/5 1793. Gm Brynte Svensson i Ormansbyn (mor i f-boken Maria Arvidsdotter)
7. Johannes född 1/2 1796 i Ormansbyn (mor i f-boken Maria Arvidsdotter)

Barn i tredje giftet:
8. Andreas född 16/11 1800 i Ärtemark (mor i hfl Anna Hansdtr)

Barn i fjärde giftet:
9. Brynte född 5/5 1812 i Ormansbyn (mor i f-boken Katrina Bryngelsdotter)
10. Cajsa född 12/10 1813 i Ormansbyn (mor i f-boken Katharina Bryngelsdotter)
11. Henrik född 9/3 1824 i Ormansbyn (mor i f-boken Katrina Bryngelsdotter)

Engelbrekt Christoffersson
Ärtemark (P) AI:1 (1785-1804) Bild 163 / sid 159 (Familjen i Ormansbyn gm Maria Arvidsdtr)
Ärtemark (P) AI:2 (1804-1811) Bild 130 / sid 126 (som ovan, hustrun Maria Arvidsdtr död)
Ärtemark (P) AI:3 (1810-1815) Bild 128 / sid 122 (som ovan, ny fru Katrina Jansdotter)
Ärtemark (P) AI:4 (1815-1819) Bild 81 / sid 74 (som ovan, Engelbrekt bräcklig)
Ärtemark (P) AI:5 (1820-1825) Bild 66 / sid 61 (som ovan. Jan är brukare. Ingen Engelbrekt)
Ärtemark (P) AI:6 (1825-1830) Bild 118 / sid 110 (som ovan)

Barnen:
Ärtemark (P) C:2 (1775-1815) Bild 10 / sid 11 (Maria föds 3/4 1778)
Ärtemark (P) C:2 (1775-1815) Bild 16 / sid 23 (Nils föds 27/3 1781)
Ärtemark (P) C:2 (1775-1815) Bild 18 / sid 27 (Christopher föds 23/6 1784)
Ärtemark (P) C:2 (1775-1815) Bild 38 / sid 67 (Cajsa föds 3/5 1793)
Ärtemark (P) C:2 (1775-1815) Bild 47 / sid 85 (Johannes föds 1/2 1796)
Ärtemark (P) C:2 (1775-1815) Bild 84 / sid 159 (Brynte föds 5/5 1812)
Ärtemark (P) C:2 (1775-1815) Bild 88 / sid 167 (Cajsa född 12/10 1813)


Kristoffer Engelbrektsson född 1786 i Ärtemark - död 10/2 1845 i Ärtemark
Gift med:
Katrina Jonsdotter född 1788 i Ärtemark
Familjen bodde i Olasbyn
Barn:
  1. Aron född 21/3 1810 i Ärtemark (g 26/5 1844 m Cajsa Jansdotter)
  2. Maria Lisa född 20/3 1812 i Ärtemark
  3. Cajsa född 1815 i Ärtemark
  4. Stina född 15/9 1819 i Ärtemark (fäst med Anders Andersson AI:8 s 82)
  5. Brynte född 21/9 1822 i Ärtemark (g 8/1 1853 m Anna Stina Carlsdtr) 
  6. Hindrik född 16/8 1825 i Ärtemark (g 4/2 1849 m Anna Stina Olofsdtr)
  7. Anna Catrina född 26/2 1829 i Ärtemark
  8. 8. Sophia född 29/10 1832 i Ärtemark (fäst med Magnus Svensson i Hökhult)

Kyrkoböckerna (Brynte Kristoffersson med rätt födelsedatum 21/9 1822)
Ärtemark (P) C:3 (1816-1834) Bild 21 / sid 16 (Brynte Christoffersson föds 21/9 1822)
Ärtemark (P) AI:5 (1820-1825) Bild 65 / sid 60 (familjen i Olasbyn)
Ärtemark (P) AI:7 (1830-1835) Bild 171 / sid 165 (familjen i Ormansbyn)
Ärtemark (P) AI:8 (1835-1840) Bild 189 / sid 182 (som ovan)
Ärtemark (P) AI:9 (1841-1845) Bild 202 / sid 194 (som ovan, Kristoffer död)
Ärtemark (P) AI:10 (1846-1850) Bild 295 / sid 285 (Brynte dräng i Kasen Löfverud)
Ärtemark (P) AI:11 (1851-1855) Bild 360 / sid 349  (Brynte gift tvåbarnsfar i Rönningen)
Ärtemark (P) AI:12 (1856-1860) Bild 358 / sid 351 (Brynte gift fyrbarnsfar i Löfverud)
Därefter skriver prästen fel födelsedatum på Brynte (2/9 1822) varför han inte hittades i databasen. 
 

Familjen:

Brynte Kristofersson född 2/9 1822 i Ärtemark - död 27/6 1892 i Ärtemark
Gift med:
Anna Stina Karlsdotter född 8/4 1825 i Ärtemark - död 9/11 1912 i Ärtemark
Dotter till Carl Nilsson född 20/9 1794 i Tisselskog ohh
Cajsa Andersdotter född 10/4 1803 i Ärtemark

Familjen bodde i Ormansbyn där Brynte först skrivs som ägare och sedan som inhyses. 
Prästen skriver om Brynte:
Sökt handelsrättighet 16/1 1868 enligt 1869 års saköreslängd ådömd böter 18 R? 33 1/2 öre vid Hösttinget. 
Efter makens död skrevs änkan hos sonen August.
August skrivs då som ägare till 1/16 Ormansbyn och att han "äfven köpt enkans 31/480 och äger hela egendomen." Han dör emellertid av lunginflammation 1894. 
Änkan/modern bor senare hos sonen Karl Bryntesson (först hemmansägae och sedan inhyses) i Hagen, Södra Herrenäs där hon för 9/11 1912. Där bor även dottern/systern Kristina en tid. 
Karl har kommit hem från Amerika utan hinderslöshetsbetyg, skriver prästen. Han flyttar till Flatan 97, 1920. 
  
Barn:
  1. Martin Bryntesson född 10/6 1853 i Ärtemark - död 3/7 1938 i Kvarnviken, Ärtemark
  2. Erland Bryntesson född 13/2 1855 i Ärtemark - död 18/7 1929 i Sillingbyn, Långserud, Värmland
  3. Karl Bryntesson född 29/1 1857 i Ärtemark - död 16/9 1923 i Flatan, Ärtemark. Ogift man.
  4. August Bryntesson född 25/8 1859 i Ärtemark - död där 5/7 1894 lunginfl 34 år 10 mån 10 dag. 
  5. Kristina Bryntesson född 20/5 1863 i Ärtemark - gift 2/5 1901 - död 21/9 1923 i Herrenäs Södra Ögården, Ärtemark.
  6. Göran Bryntesson född 17/10 1868 i Ärtemark - gift 12/10 1904 - död 13/5 1951 i Sidan Norra, Ärtemark
  7. Johan Bryntesson född 13/8 1871 i Ärtemark - änkl 15/2 1934 - död 17/12 1959 i Svaneholm, Svanskog, Värmland

Amerikafarare:
Martin Bryntesson född 10/6 1853 i Ärtemark
            Husförhörslängden:
            1) Amerika 14/4 1871 
            2) Amerika 1876 
            3) Amerika 3/4 1887
            Emigranten Populär: 0
            Emi bas:
            Utvandrad 14/4 1871 från Ormansbyn till Nordamerika. Ogift.
            Sverige, förteckning över emigranter (Ancestry)
            1) Avfärd 3/4 1887 Älvsborg. Ankomst Amerika
            2) Avfärd 14/4 1871 Älvsborg. Ankomst Amerika
            3) Avfärd 10/4 1865 Älvsborg. Ankomst Norge

Erland Bryntesson född 13/2 1855 i Ärtemark
            Husförhörslängden:
            1) Amerika 9/4 1872 
            2) Amerika 1876 
            
            Emigranten Populär:
            1) Erland var 18 år första gången han reste till Amerika 3/5 1872. Utresehamn Göteborg 
                och destination Marquette. Ingen medåkande. 
            2) Han reste även 6/5 1896 med destination New York. Han var då 41 år, gift hemmansägare i 
                Kvarnviken Norra. Han reste ensam från Göteborg med destination Nordamerika.  
            
            Emi bas: 
            1) Utvandrad 9/4 1872 från Ormansbyn till Nordamerika
            2) Utvandrad 19/4 1896 från Kvarnviken Norra i Ärtemark till Nordamerika
            
            Sverige, förteckning över emigranter (Ancestry)
            1) Avfärd 9/4 1872 Älvsborg. Ankomst Amerika
                Avfärd 3/5 1872. Ankomst Hull, England.
            2) Avfärd 19/4 1896 Älvsborg. Ankomst Amerika
            
            Göteborg passagerarlistor:
            1) Avfärd 3/5 1872 Göteborg. Ankomst Hull, England
            
            New York passagerarlistor:
            1) Erland, 41. Avfärd Liverpool, England. ankomst 16/5 1896 New York med fartyget
                Campania. 
            
Karl Bryntesson född 29/1 1857 i Ärtemark
            (Amerika 7/4 1886) (Amerika 20/1 1893)
            
            Emigranten Populär:
            1) Karl reste från Göteborg 3/5 1886 utan medåkande med destination Champion.           
            
            Emi bas:
            1) Utvandrad 7/4 1886 från Ormansbyn till Nordamerika
            
            New York passagerarlistor:
            Avresehamn Stettin, Germany. Destination: Michigan. Ankomst 21 maj 1886 New York med 
            fartyget Martha Washinton. 

 
August Bryntesson född 25/8 1859 i Ärtemark
            Husförhörslängden:
            1) Amerika 15/3 1880) 
            2) (Amerika 1883) 
            3) (Amerika 10/4 1885) 
            4) (Amerika 14/7 1889)
            5) (Amerika 16 eller 17/4 1893 m frun o äldste sonen)
            
            Emigranten Populär: 
            1) August var 26 år gammal. Han reste ensam från Göteborg 1/5 1885 med destination 
            Ishpeming. 
            2) 1886 anges han vara född 1865/1866 och vara endast 20 år gammal. Han reste ensam från 
                Göteborg med destination Ishpeming.      
            Emi bas:
            1) Utvandrad 14/3 1880 från Ormansbyn till Nordamerika. 
            2) Utvandrad 10/4 1884 från Ormansbyn till Nordamerika
            3) Utvandrad 9/4 1887 från Ormansbyn till Nordamerika. 
    
Göran Bryntesson född 17/10 1868 i Ärtemark
            (Amerika 7/4 1886) (N Amerika 14/2 1904)
            Emigranten Populär: Göran reste ensam 18 år gammal från Göteborg den 3/5 1886 med 
            destination New York.  
            Emi bas: 
            1) Utvandrad 7/4 1886 från Ormansbyn till Nordamerika

Johan Bryntesson född 13/8 1871 i Ärtemark
            Husförhörslängden:
            1) Amerika 22/10 1886
            2) Amerika med familjen 11/9 1917
            Emigranten Populär:
            1) John reste ensam 36 år gammal från Göteborg den 24/8 1906 med destination Duluth, MN 
            2) John reste 47 år gammal från Svanskog och  Göteborg den 3/7 1919 med destination New 
                York. Han hade resesällskap. 
            3) John reste 53 år gammal från Svanskog och  Göteborg den 28/8 1924 med destination New 
                York. Han hade resesällskap. 
            Emi bas:
            1) Utvandrad 22/10 1886 från Ormansbyn till Nordamerika

Erland och John Bryntesson med familj anländer till Castle Garden och Ellis Island i New York.



Deras familjer: 

Martin Bryntesson född 10/6 1853 i Ärtemark - död 3/7 1938 i Kvarnviken, Ärtemark
Gift med:
Sofia Johannesdotter född 30/12 1859 i Ärtemark - död 20/1 1934
Dotter till ägaren i Ormansbyn Johannes Olsson född 18/4 1824 i Torrskog ohh
Anna Katrina Jonasdotter född 9/8 1832 i Ärtemark vars bror Gustaf utvandrade till Amerika 1883.
Martin blir 1889 ägare i Espenäs i Ärtemark.
Barn:
  1. Adolf född 23/6 1883 i Ärtemark
  2. Hilma född 14/7 1884 i Ärtemark
  3. Selma född 3/6 1886 i Ärtemark
  4. Hulda född 1/7 1890 i Ärtemark

Erland Bryntesson född 13/2 1853 i Ärtemark - död 18/7 1929 i Sillingbyn, Långserud, Värmland
Gift med:
Kristina Johannesdotter född 28/7 1861 i Ärtemark - död 28/3 1922
Dotter till ägaren i Ormansbyn Johannes Nilsson född 15/9 1825 i Ärtemark ohh 
Karolinta Petersdotter född 28/10 1849 i Ärtemark
Barn: 
  1. Adolf född 23/6 1883 i Ärtemark
  2. Hilma född 14/7 1884 i Ärtemark
  3. Selma född 3/6 1886 i Ärtemark
August Bryntesson född 25/8 1859 i Ärtemark - död 5/7 1894 lunginflammation 34 år 10 mån 10 dag. 
Gift 4/10 1890 med 
(äktenskapslysning 22/8 1890. Frånvarande vid 1890 års inskrivning):
Emilia Augustsdotter född 6/1 1866 i Ärtemark
Efter faderns död skrevs änkan/modern hos sonen August.
August skrevs då som ägare till 1/16 Ormansbyn och att han "äfven köpt enkans 31/480 och äger hela egendomen."  
August utvandrar till Amerika 16 eller 17/4 1893 med frun och äldste sonen. Därefter föds yngste sonen i Ärtemark15/12 1893 sedan de kommit hem igen. 
Barn: 
  1. Hilmer född 26/1 1891 i Ärtemark
  2. Hildor född 15/12 1893 i Ärtemark

Karl Bryntesson
Änkan/modern bor senare hos sonen Karl Bryntesson är frikallad från det militära 1894 (först hemmansägae och sedan inhyses) i Hagen, Södra Herrenäs där hon för 9/11 1912. Där bor även dottern/systern Kristina en tid. 
Karl har kommit hem från Amerika utan hinderslöshetsbetyg, skriver prästen. 
Han flyttar till Flatan 97, 1920. 
död 16/9 1923 i Flatan, Ärtemark. Ogift man.


Kristina Bryntesdotter född 20/5 1863 i Ärtemark
Gift 22/3 1901 (flytt 2/5 1901) med:
Otto Bryntesson född 3/9 1867 i Ärtemark (hem äg)
Son till änkan Lena Petersdotter född 19/3 1825 i Ärtemark
Otto Bryntesson (Amerika 1895) hade inte heller något intyg om hinderslöshet från Amerika.
Familjen bodde i Södra Ögården, Herrenäs Södra
Barn:
  1. Anna Helena född 22/11 1902 i Ärtemark
  2. Johan Lennart född 22/11 1902 i Ärtemark
  3. Karl Arto född 10/6 1907 i Ärtemark
Göran Bryntesson född 17/10 1868 i Ärtemark - död 1/5 1951 i Sidan Norra, Ärtemark
Gift 12/10 1904 med:
Alma Josefina Eriksson född 18/4 1884 i Ärtemark - död 14/10 1983 i N Sidan, Bengtsfors, Ärtemark
Hon kom närmast från Gäldsbyn 169.
Intet om äktenskapsledighet o frejd mellan 7/4 1886 - 14/2 1904. Hinderslösheten styrkt enligt Kap 15 paragrafen: 19 i Kyrkolagen. 
Göran reste till Nord Amerika bara några veckor efter vigseln. 
Familjen bodde i Sidan Norra, Ärtemark. Ägare: John Bryntesson i San Francisco
Senare Göran hemmansägare No 6 Torpet, Sidan Norra (hushåll 398)
Barn: 
  1. Johan Birger född 31/10 1904 i Ärtemark
  2. Erik Verner född 29/4 1906 i Ärtemark
  3. Axel Evert född 27/10 1907 i Ärtemark (maskinist o jordbruksarb)
  4. Birgit Viola född 7/1 1910 i Ärtemark
  5. Dagny Viktoria född 7/9 1911 i Ärtemark
  6. Mårten Georg född 9/8 1914 i Ärtemark
  7. Edit Alise född 20/8 1918 i Ärtemark
  8. Karl Allan född 12/4 1921 i Ärtemark
  9. Alma Inga Maj född 10/12 1925 i Ärtemark

Guldkungen!
Bruksägare
Johan Bryntesson född 13/8 1871 i Ärtemark
Gift 2/5 1900 i San Francisco med: 
Emma (Emilia) Forsberg född 8/2 1873 i Västra S. Ryr - död 15/2 1934 i Svanskog
Brynteson anlade en fruktplantage i Campbell söder om San Francisco och en hästranch i Turlock, Kalifornien. Många donationer gjordes i både Sverige och USA. Bland annat byggdes Svenska Sjömanskyrkan i San Francisco upp. 
Väl tillbaka i Sverige köpe han 1907 Svaneholms bruk och herrgård. 
Familjen reste till Amerika 11/9 1917 och flyttade 5/11 1917 från Göteborg till Svaneholm, Svanskog i Värmland

Barn:
  1. Ruth Emilia född 8/2 1901 i San Francisco
  2. John Kermit född 23/8 1902 i Campbell
  3. Lilly Albertina född 8/2 1904 i San Francisco
  4. Lucil Virginia född 6/11 1906 i Göteborgs domkyrkoförsamling
  5. Myrtle Ingalill född 22/4 1910 i Örgryte (gift 19/10 1932 m Charles Einar Engelbrektsson)
John reste 16 år gammal till USA där han främst arbetade vid järnvägen, i gruvor och i skogen. År 1898 åkte han med båt från San Francisco till Alaska för att vaska guld. Han blev bekan med en svens och en norrman. Tillsammans blev de "The three Lucky Swedes". I en lånad båt åkte de vidare till Anvil Creek där de småningom anlade staden Nome. Ett berg i närheten heter fotfarande Mount Brynteson. 
De tre startade "Pioneer Mining Company

Den 12 augusti 1898 gjorde Brynteson ett stort guldfynd. Det sägs att han under sina år i Alaska fick ihop runt 600 miljoner dollar. Många dalslänningar arbetade i Nome. 


GULDKUNGEN 
Musikalen om torparpojken från Dalsland som hittade guld för miljoner i Alaska. 
Premiär 1996. 
Musik - Sven Idar Sångtexter och översättning (många sånger på youtube)
Bengt Haslum Produktion - 
Lucky Swedes AB 
Producent - Gunnel Eklund 
Huvudrollsinnehavare: Sven Törnell, Miah Persson, Fillie Lyckow 
Sångare i ”Bättre opp är ’tralala’”: Helena Olsson.
 
Kyrkoböckerna (Brynte Kristofferssons och hans barns familjer):
Ärtemark (P) AI:6 (1825-1830) Bild 95 / sid 87 (Anna Stina Carlsdtr i föräldrahemmet Hufvudgingen)
Ärtemark (P) AI:7 (1830-1835) Bild 132 / sid 126 (Anna Stina i föräldrahemmet Hufvudgingen)
Ärtemark (P) AI:8 (1835-1840) Bild 298 / sid 294 (Anna Stina i föräldrahemmet i Fårnäs)
Ärtemark (P) AI:9 (1841-1845) Bild 294 / sid 286 (Anna Stina piga i Backen Norra)
Ärtemark (P) AI:9 (1841-1845) Bild 157 / sid 150 (Anna Stina piga i Hufvudgingen) 
Ärtemark (P) AI:9 (1841-1845) Bild 323 / sid 315 (Anna Stina i föräldrahemmet, fadern dör)
Ärtemark (P) AI:10 (1846-1850) Bild 108 / sid 99 (Anna Stina Carlsdtr piga i Gräsjö)
Ärtemark (P) AI:10 (1846-1850) Bild 136 / sid 127 (Anna Stina piga i Hufvudgingen)
Ärtemark (P) AI:10 (1846-1850) Bild 298 / sid 288 (Anna Stina i föräldrahemmet, fadern död)
Ärtemark (P) AI:11 (1851-1855) Bild 134 / sid 123 (Anna Stina piga i Gråsjö)

Brynte Kristoffersson med fel födelsedatum (2/9 1822)
Ärtemark (P) C:3 (1816-1834) Bild 21 / sid 16 (Brynte föds 21/9 1822 - folkbokf m fel födelsedatum)
Ärtemark (P) AI:11 (1851-1855) Bild 356 / sid 345 (fam i Näs där Brynte är hälftenbrukare, två barn)
Ärtemark (P) AI:11 (1851-1855) Bild 360 / sid 349 (fam i Rönningen, Brynte arr, två barn)
Ärtemark (P) AI:12 (1856-1860) Bild 358 / sid 351 (fam i Löfverud, Brynte arr, fyra barn)
Ärtemark (P) AI:13 (1861-1866) Bild 334 / sid 322 (fam i Löfverud, Brynte arr, 1862 till Ormansbyn)
Ärtemark (P) AI:13 (1861-1866) Bild 198 / sid 186 (fam i Ormansbyn.1863 till eget i Ormansbyn)
Ärtemark (P) AI:13 (1861-1866) Bild 194 / sid 182 (Brynte ägare i Ormansbyn)
Ärtemark (P) AI:14 (1866-1870) Bild 219 / sid 208 (Brynte ägare inhyses i Ormansbyn)
Ärtemark (P) AI:15 (1871-1876) Bild 212 / sid 198 (familjen i Ormansbyn)
Ärtemark (P) AI:16 (1876-1881) Bild 223 / sid 209 (som ovan)
Ärtemark (P) AI:17 (1881-1885) Bild 240 / sid 221 (som ovan) 

Barnens familjer
Ärtemark (P) AI:17 (1881-1885) Bild 255 / sid 236 (Erlands hustrus familj i Ormansbyn)
Ärtemark (P) AI:17 (1881-1885) Bild 369 / sid 342 (Martins hustrus familj i Ormansbyn)
Ärtemark (P) AI:18 (1886-1890) Bild 253 / sid 236 (familjen i Ormansbyn)
Ärtemark (P) AI:18 (1886-1890) Bild 349 / sid 331 (Martin med familj i Espenäs)
Ärtemark (P) AI:19 (1891-1895) Bild 169 / sid 162 (Karl och Kristinas blivande man Otto är grannar)
Ärtemark (P) AI:19 (1891-1895) Bild 229 / sid 221 (familjen i Ormansbyn, Brynte död, August ägare)
Ärtemark (P) F:1 (1861-1894) Bild 146 (August död)
Ärtemark (P) AIIa:1 (1896-1899) Bild 156 / sid 146 (Karl i Sö Herrenäs med mor och syster)
Ärtemark (P) AIIa:2 (1900-1904) Bild 2240 / sid 212 (Karl i Sö Herrenäs m mor. Systern gifter sig)
Ärtemark (P) AIIa:2 (1900-1904) Bild 2240 / sid 212 (Kristina gift i Sö Ögården Herrenäs Södra)
Ärtemark (P) AIIa:2 (1900-1904) Bild 4000 / sid 356 (Göran bor i Sidan Norra som ägs av John B)
Ärtemark (P) AIIa:3 (1905-1923) Bild 223 / sid 213 (änkan/modern hos sonen Karl i Hagen. Hon dör)
Ärtemark (P) AIIa:4 (1905-1917) Bild 444 / sid 840 (Göran med familj i Sidan Norra)
Ärtemark (P) AIIa:5 (1918-1929) Bild 448 / sid 438 (Som ovan)
Ärtemark (P) AIIa:6 (1923-1935) Bild 379 / sid 872 (Som ovan)

Svanskog (P, S) AIIa:2 (1910-1919) Bild 4480 / sid 427 (Bryntesons i Svanskog 1917)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar