tisdag 8 mars 2016

My söker vidare i Amerikat...

Hej Monica.

Jag letade på din blogg efter mailadress utan framgång så jag provar med den jag hade i min mail från 2012.

Du har redan tidigare hjälpt mig i början av min släktforskning och jag har fortsatt under åren. Det är ju så rasande roligt!
Under forskningens gång har jag dessvärre hittat fler okända fäder som ställer till det för mig. Det har inte gått att få fram namn på flera stycken. Av bl a den anledningen tänkte jag ta ett DNA-test i förhoppningen att det skulle kunna tillföra något. Och det kan man väl säga att det gjorde, men inte precis det jag var ute efter tyvärr. Mitt förmodade släktskap med Moback har jag inte kunnat bekräfta den vägen men jag har inte gett upp om det helt ännu, jag ska försöka hitta någon kunnig inom DNA-området innan jag helt avskriver honom.

Det testet däremot tillförde var nya och okända, men avlägsna släktingar! Och nya problem med namn från långt bak i tiden som ska infogas i släktskapet. 

Just nu har jag bett om hjälp på Anbytarforum med en av alla de nya släktingarna i USA som länge letat kontakter i Sverige för hjälp med anorna. Det tror jag kan lösas, i alla fall till en del. Men jag har aldrig forskat på emigranter tidigare och behöver nu lära mig det. Jag använder inte Ancestry även om där finns mycket. Jag tycker den är knölig och ganska svårarbetad. Man får ju mängder av irrelevanta träffar på sökningarna!

Nu har jag dock ännu en emigrant som jag inte alls vet hur jag ska kunna hitta!
Inte heller denne amerikan har lycktas hitta något nämnvärt på Ancestry om anorna. Han har en uppgift (jag inte exakt vet var han hittat) som ger info om familjen. Där framgår att: 

Carl Berg är smed, vilket ju är en ledtråd. Jag har dock tittat lite snabbt på smedsläkten Berg utan att finna någon Carl född ca 1861. Min nye släkting har också uppgett att 1910 års census uppger Carl som immigrerad 1882 och 49 år, vilket medför att han borde vara född 1861. I övrigt ges sparsamt med uppgifter från 1920 och 1930 års census.

Anmärkningsvärt är att äldsta sonen anges vara född i Nebraska medan andre sonen, Joseph, skulle vara född i Sverige 1895. Nästa son i ordningen ska återigen vara född i USA i New Jersey. Det ser i så fall ut som om modern Ida Berg varit hemma en sväng under sin graviditet. Sonen Joseph står som både född och invandrad 1895. Min amerikanske kontakt tror att Carl och Ida gifte sig i Sverige utifrån uppgiften om Josephs födelse, men det skulle ju innebära att äldste sonen Knut fötts uä. 

OM man kan hitta uppgifter från passagerarlistor eller liknande så kanske det går att se varifrån och vart de då reste.
För övrigt uppges Carl vara invandrad 1882 och Ida 1888. En båt som nämns är ”Marsdin”.

Vad kan man nu göra med dessa tämligen knapphändiga uppgifter?
Jag vill alltså hitta uppgifter om både Carl och Ida men som vanligt är det svårare att hitta kvinnan i familjen. I det här fallet har jag inte ens hennes flicknamn som ju skulle kunna underlätta lite.
Finns det något du kan göra eller tipsa om i den här frågan med ytterst knapphändiga uppgifter? Man blir lite förvånad över att de äldre inte berättade mer om sin bakgrund för sina barn och barnbarn, inte minst som de kom från ett annat land och annan kultur. Eller kanske de yngre inte var intresserade av att lyssna?

Jag tar tacksam emot alla uppgifter och tips du har!
Hälsningar

My

Kompletterar med det jag fått från Berg i USA.Hej My!
Kul att du fortsätter.
Jag försöker gärna hjälpa dig men dina uppgifter är för knapphändiga. Det är närmast oseriöst att ens försöka forska med så knappa uppgifter. Smed kunde för övrigt många kalla sig i en tid där var och en inte bara var sin egen lyckas smed utan även var tvungen att kunna smida på riktigt.
Så jag undrar:

1) Hur vet du ens att dessa personer är din släkt? Eller är det din väns släkt?

2) Vad vet du/han mer än vad jag skrivit in ovan? Födelsedatum? Födelseort?

3) Kan du skicka mig bilden i ett läsbart format, skriva av den eller skicka en länk till vart jag kan hämta den själv. Det ser ut att vara ur en passagerarlista men den går inte att läsa här.

Folkräkningen 1880
Det fanns fyra Carl Berg födda 1861 i Sverige 1880 - en lärling, två drängar och en kopparslagarelärling.
Det fanns lika så fyra Karl Berg födda 1861 detta år - en artillerist, en sergeant, en sjöman och en ogift utan titel.
Det föddes fyra Carl Berg och fyra Karl Berg 1860. Ingen var smed.
Det föddes fem Carl Berg och tre Karl Berg 1862. En var smedslärling nämligen: Carl Gustaf Berg född 1862 i Malmö Karoli församling i Skåne.

Av detta blir man inte klokare. Särskilt som du inte ens är säker på födelseåret.

Folkräkningen 1900:
Det föddes bara sex Joseph (med den stavningen) i Sverige 1895. Ingen av dem hade en far som hette Berg. En hade en mor som hette Ida. Hon var gift och bodde kvar med sin familj i Sverige år 1900 så hon kan det inte heller vara.
Det föddes 1861 st Josef/Josefina (tyvärr kan man inte skilja dem åt i sökningen) 1895 men ingen med efternamnet Berg.

Emigranten populär:
Sex personer vid namn Carl/Karl Berg utvandrade 1882 från Karlskoga, Ljunga, Norrköping, Hannäs, Kinnarumma och Hallsberg.
Ingen nyfödd Joseph Berg utvandrade 1895. Om han var spädbarn reste han nog med sin moder Ida. Och de Ida:or som utvandrade detta år ser ut att vara tusentals. Ingen av dem hette Berg.

Emibas
Fyra Carl Berg födda 1861 utvandrade till Amerika. En (1) faktiskt år 1882. Han var en ogift torparson vid namn Carl Emil Berg född 7/10 1861 i Lerbäck, Örebro län, Närke. Han utvandrade 21/3 1882 (hfl sid 243) från Tomta ägor i Hallsberg i Örebro län till Nordamerika. 

Men man kan inte utgå från att han är rätt person.

Ingen Joseph född 1895 utvandrade 1895. Däremot fyra Josef född och utvandrad samma år. Två utvandrade till Tyskland och två med sina föräldrar till Nordamerika. Ingen av mödrarna hette Ida.
742 Ida utvandrade 1888 varav 385 till Amerika och 271 till Nordamerika.

DNA
Det vore intressant att få veta lite mer om ditt DNA-test, tycker jag. Hur gjordes det, vad kostade det och vad fick du veta?

__________________

Jag har fått en större bild på listan ovan som kanske är hämtad från folkräkningen i USA snarare än en passagerarlista. Lite info tillkom men jag förmår inte lägga ut den här i läsbart skick. Sammanfattningsvis vet vi nu följande: 


Men det kan också vara så här: 


Eller på något annat sätt. 

________________________________________________Den Carl Emil Berg född 6/10 1861 i Lerbäck som emigrerade till Nordamerika 21/3 1882 som nämns ovan och som du blev intresserad av var son till torparen och fd rättaren August Berg född 15/6 1823 i Viby och hans hustru Maja Lena Persdotter född 17/6 1824 i Lerbäck. 

August var oäkta son till pigan Brita Stina Andersdotter född 12/12 1798 i Snavlunda som så småningom 1826 gifte sig med Nils Berg född 24/5 1804 i Snavlunda. August fick följaktligen efternamnet berg av sin styvfar. Denne hade också förvärvat namnet Berg. Kanske hade han (eller hans far) i sin ungdom varit soldat en tid. Annars skulle han ha hetat Nilsson efter fadern Nils Håkansson. 


Det är dessvärre lika illa med din anfader Jonas Berg född 20/10 1814 vars familj, när vi forskade om dem för några år sedan, såg ut så här: 

Jonas Berg f 1814 20/10 i Bo (far) 
Anna Jonsdotter f 1809 25/10 i Lerbäck (mor)
Barn:
Anna Lovisa f 1835 8/5 i Bo (Obs!)
Albertina f 1837 22/1 i Bo
Carl Johan f 1839 17/7 i Bo
Carolina f 1842 5/4 i Bo
Stina Mathilda f 1847 12/3

Det visar sig att namnet Berg för din Jonas del är ett soldatnamn, det vill säga det namn som tilldelades en soldat efter vilket torp han fick. Det innebar att alla soldater som genom flera hundra år bodde i ett torp fick samma efternamn. Din Jonas Berg hade emellertid varit soldat på flera platser varför han i tjänsten hade minst tre soldatnamn nämligen Englund, Afverman och Berg.  

Jonas inflyttade till Boo församling i Örebro län från Svennevad 1833. I husförhörslängden (AI:12 sid 138) står han skriven som bosatt i soldattorp nr 87 inom på Afrebytorp. Namnet Englund är överstruket och har gett plats för namnet Afverman. Hustrun Anna Jonsdotter flyttar in 1834 och året därpå föds dottern Anna Lovisa. 

I nästa husförhörslängd (AI:13 sid 138) är namnet Afverman överstruket. Nu kallas han Soldaten nr 93 Jonas Berg i Averbytorp. Han och Anna har fått sina tre äldsta barn. 

I husförhörslängden (AI:14 sid 153) kallas Jonas afskedade soldaten nr 93 Jonas Berg. Familjen är nu fulltalig enligt ovan. Se också (AI:15 sid 168) och (AI:16 sid 169). 

Centrala Soldatregistret har registrerat soldaten Jonas Afverman som blev antagen 1833 och fick avsked 1840. Han tjänade vid Närkes regemente, Afverby rote, Kumla kompani i Boo socken. Torpnumret hade mycket riktigt nummer :NÄ-04-0087

Enligt denna källa var 
Jonas Englund Afverman Bergs familjenamn 
Jonsson.

Så inte vet jag hur du ska få ihop det med din amerikanske släkting...


12 kommentarer:

 1. Visst är det alldeles för få uppgifter som finns men jag tänkte man kan i alla fall prova lite...

  Svaren på dina frågor är:

  1) Jag och David Berg i USA, som är den jag har kontakten med och som är ättling till Carl Berg, är släkt och det vet vi via det DNA-test han och jag gjort. Han var en av mina matchande träffar.

  2) Nej, han har ingen aning om vare sig födelseplater eller datum! Han TROR att Carl kom från Stockholm.

  3) Jag har skickat bilagan som pdf och hoppas det ska fungera bättre.

  Torparsonen Carl Emil Berg är intressant! Honom ska jag titta vidare på och söka hans föräldrar! Jag har anor i Lerbäck, Örebro. Kanske är det där vi har vår gemensamma ana.
  Jag har fått lära mig att det är lättare att gå på geografi än på person när man initialt söker släktingar via DNA-träffarna.

  Nu ser jag att jag har en Jonas Jonsson, f 1769-03-23 i Hallsberg. Han är far till Anna Jonsdotter, f i Lerbäck 1809-10-25. Denna Anna gifter sig med Jonas Jonsson Berg, f 1814-10-20 i Sköllersta, Örebro. Anna och Jonas är föräldrar till den Christina Mathilda Berg som du hjälpte mig med då för några år sedan!
  Kanske det går att hitta ett släktskap där när allt kommer omkring.

  Jag återkommer med lite info kring det test jag tog.

  SvaraRadera
 2. Hej My!
  Mailadressen står flera gånger om högst upp i högermarginalen här av bloggen.

  SvaraRadera
 3. 1) Himla intressant ju!

  2) Okej

  3) Ja det funkade.

  Himla spännande detta, måste jag säga.

  SvaraRadera
 4. Tack för dina uppgifter och allt jobb du lagt ner!
  Jag skrev till David och har nu äntligen fått mer uppgifter från honom och det visar sig att Carl Berg ska vara född i Fröjeryd, Skaraborg ca 1861!!! Hans hustru heter Ida Maria Andersdotter och på henne har han forskningen klar, det är bara Carl som det saknas uppgifter på.
  Då vet jag ännu mindre hur vi är släkt, jag har inga kända anor på västra sidan landet.

  Det är det här som är problemet med DNA-testet anser jag. Här dyker upp nya släktingar som man inte kan placera! Jag börjar allvarligt misstänka att de matchningar jag fått på testet enbart är ättlingar efter de okända fäder jag har i mina anor. De kommer från platser i landet där jag inte har några kända personer.
  Av de träffar jag fått på testet har jag lyckats identifiera 2 anor och det har varit tack vare lite mer ovanliga namn. Men alla Andersdöttrar och Jonssöner är ett elände att få på plats, då får man gå på geografi. Men när man, som i det här fallet, inte känner till några släktingar i en specifik del av landet så går man ju bet.

  Och den andre emigrerade släktingen jag trodde jag identifierat visade sig också troligen vara fel! Jag ska kolla upp de uppgifter jag inte hittat själv men fick från Anbytarforum, men stämmer de så får jag börja från början igen och det kommer att bli svårt att hitta en som stämmer så bra med den info som finns om honom!
  Det var nedslående måste jag säga. Lite tappad sug faktiskt.

  SvaraRadera
 5. Hallå igen!
  Kan du skriva till David och be om ett födelsedatum.
  Födelseboken Fröjered, Skaraborgs län, detta år är något trasig.

  SvaraRadera
 6. Jag mailade över den info jag fått från David till dig. Det ser ut som att han fått hjälp tidigare med släktforskningen på den svenska sidan, och nu förstår jag ju varför den hjälparen inte fått fram mer på Carl. Finns det inga kompletta böcker så blir det ju svårt. Men man kan undra var uppgiften om att han skulle vara född i Fröjered kommer ifrån. Det måste ju stå någonstans.

  Han skriver att han tror att föräldrarna träffats i USA och att de kom från olika håll i Sverige.
  I familjen har man sagt att Carl/Charles kommer från Stockholm men ingen sådan dokumentation finns, det är bara muntlig tradition.
  De bosatte sig på Amerikas östkust.
  Carl/Charles arbetade som besiktningsman och de flyttade därför på sig rätt ofta. Just detta tycker jag tyder på att han hade någon form av yrkeskunskap när han kom dit. Kanske han var smed ändå?

  Jag sitter inte så jag har tillgång till Arkiv Digital just nu, men jag googlade på Fröjered och såg att där fanns ett bruk. Så snart jag kommer till rätt ställe ska jag in och kika lite på vilka som bor och lever där. Det fanns ju som sagt en smedsläkt vid namn Berg. Enligt Wikipedia drog bruksdöden fram över Bergslagen under 1870-talet och det resulterade i att en hel del människor fick svårt med försörjningen.

  Jag funderade också på uppgiften om att sonen Joseph skulle vara född i Sverige. Det indikerar ju att Ida Maria måste åkt hem under graviditeten och fött sonen här. Då borde hon väl i allsindar åkt hem till föräldrar eller syskon?

  Beträffande din mailadress som jag inte hittade så beror det på att min dator av någon outgrundlig anledning visar dina bloggar i mobilversionen och inte i webbversionen. Det upptäckte jag igår och ändrade detta, men idag när jag går in så har den återgått till mobilversionen igen. Det gäller dina andra bloggar också på min dator och jag har ingen aning om varför! I mobilversionen ser jag inte alls alla de rubriker, med bl a kontaktuppgifter, du har. Datorerna lever sitt eget liv tydligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå igen!
   Om Carl är född i Fröjered 1861 så har du rätt person nedan.
   Frågan är varför han kallades sig Berg. Men det var vanligt att man ändrade sitt namn vid emigrationen så det är inte så konstigt ändå. Om hans far eller farfar kanske var soldat med namnet Berg för länge sedan så var det inte ovanligt att man tog sig det namnet. Man kunde ta sig vilket namn som helst på den tiden men det var vanligt att man hade någon sorts anknytning till namnet ändå. När min anfader från Settersta i Sörmland flyttade till Stockholm bytten han son-namnet mot Setterlund och senare Zetterlund. För att ta ett exempel.

   Den Carl du söker kanske helt enkelt visste att han tillhörde en Berg-släkt och tog sig namnet när han nu flyttade. Det var säkert lättare för amerikanarna att säga Berg än Larsson.

   Be din kompis David om födelsedaturm på Carl. Är det 23/9 så är saken klar.
   Födelseboken för Fröjered är trasig med lösa blad men såvitt jag kan se komplett ändå.

   EMI BAS
   Den ende med namnet Berg född i Fröjered som utvandrade till Amerika var en Gustaf Adolf född 1875 och en Olga Dorotea född 1877. Så det kan du glömma.

   De enda (i hela landet) med namnet Carl Berg födda 1861 (hela landet) som utvandrade till Amerika var:
   - Carl Emil född 7/10 1861 i Lerbäck (utvandrad 1882) som vi grävde om i går. Se ovan.
   - Carl Johan född 30/12 1861 i Lofta, Kalmar län (utvandrad 1887)
   - Carl Albert Andersson Berg född 17/3 1861 i Gåsinge, Södermanland (utvandrad 1873)

   Det där med smedssläkten Berg är nog ett rent önsketänkande.

   Med andra ord.
   Kolla födelsenumret så går vi vidare sedan.

   Radera
 7. VI FÅR KÖRA MED UTESLUTNINGSMETODEN!

  FÖDELSEBOKEN FRÖJERED C:4 BILD 60:
  Vilka barn vid namn Karl/Carl föddes 1861?
  1) Carl Alfred född 27/1 (Joh Janssin och Christina Christoffersson i Karstorp)
  2) Carl Oscar född 4/2 (Lars August Larsson o Cajsa L Djurberg i Blistorp)
  3) Carl Oscar född 16/2 (Gustav Andersson o Inga Johnsdotter i Arby Lillegård, skattegård)
  4) Carl Emanuel född 26/3 (Joh Johansson o Maria Andersdotter inhyses Vädbjörntorp)
  Fröjered C:5 sid 1:
  5) Carl Gustaf född 23/9 (Torparen Lars Peter Petersson o Lisa Jonasdotter i Kjellbacka)


  VILKA AV DESSA FANNS KVAR I SVERIGE (VAR VID LIV) VID TIDEN FÖR FOLKRÄKNINGEN 1880?
  1) Carl Gustaf (Pettersson eller Larsson), son till Lars Peter Pettersson och Lisa Jonasdotter i Svenstorp, Fröjered
  2) Karl Alfred (Magnusson eller Karlsson), son till Karl Magnusson och Maja Lena Pettersdotter i Tyskeryd)
  (Och han fanns väl inte ens med i det som återstår av den trasiga födelseboken, i varje fall inte med dessa föräldrar. Tveksamt alltså om han var född i Fröjered.)
  3) Karl Emanuel Johansson, dräng, ogift och ensam i familjen (Krokgården i Brandstorp)


  VILKA FANNS KVAR I SVERIGE ELLER VAR VID LIV HÄR VID 1890 ÅRS FOLKRÄKNING?
  1) Karl Emanuel Johansson, stattorpare i Bårstad by, Roglösa.
  Han hade alltså inte emigrerat.


  ÅTERSTÅR ALLTSÅ ATT TITTA NÄRMARE PÅ:
  Carl Gustaf (Pettersson eller Larsson), son till Lars Peter Pettersson och Lisa Jonasdotter i Svenstorp, Fröjered


  FAMILJEN ÅTERFINNS I HUSFÖRHÖRSLÄNGDEN FÖR FRÖJERED HÄR:
  Fröjered AI:8 (1851-1863) sid315 (Kjellebacka/Källebacka 2)
  Fröjered AI:9 (1864-1874) sid 158 och 1859 (Svenstorp, Kjällebacka/Källebacka)
  Fröjered AI:10 (1874-1883) sid 197 (Svenstorp/Källebacka)
  Carl Gustaf flyttar 1882 till Doretorp (?)
  Fröjered AI:11 (1884-1899) sid 244 och 105 Näfvatorp (ett hemmavarande barn, sonen Aron)
  1888-89 flyttar de till Uppsala.

  Carl Gustaf flyttar alltså till vad som ser ut att heta Doretorp 1882. Det finns ingen gård i Fröjered med det namnet och såvitt jag kan se finns ingen sådan församling i Sverige heller. Och inte hittar jag honom i utflyttningslängden heller. Återvändsgata alltså.


  EN SÖKNING I EMI BAS GER SVARET!
  Jag söker på alla utvandrade födda i Fröjered 1861 och då kommer han minsann fram:

  Karl Gustav Larsson (pappan hette ju Lars) född 23/9 1861 i Fröjered
  ogift dräng
  utvandrad till Amerika 4/4 1884 från Stora Gårhult DARETORP (se ovan) i Skaraborgs län, Västergötland.
  (hänvisn till Daretorp hfl s 277)

  I Daretorps husförhörslängd för detta år sid 277 står mycket riktigt att Karl Gustaf Larsson var född i Fröjered 23/9 1861. Här står bara att han inflyttade dit från Fröjered 9/11 1882 och att han utvandrade till Nord Amerika den 4/4 1884.
  Det är rätt person.

  Det finns en till utflyttningsnotis på samme man, dessvärre odaterad. Här står att ogifte Karl Gustav Larsson slaktare född 23/9 1861 i Fröjered. Han är utvandrad till Amerika från "obefintliga" i Hjo stadsförsamling, Skaraborgs län. (hänvisning till Hjo stadsförs hfl sid 195 men där hittar jag ingenting). Jag föreslår att vi tills vidare bortser från detta.


  ÅTERSTÅR ATT TA REDA PÅ VARFÖR HAN BÖRJADE KALLA SIG BERG.
  DET VAR I OCH FÖR SIG INTE SÅ OVANLIGT ATT MAN BYTTE NAMN NÄR MAN EMIGRERADE MEN ÄNDÅ...

  SvaraRadera

  Monica Antonsson10 mars 2016 14:28
  Fröjered AI:8 (1851-1863)
  Familjen i husförhörslängden före Carl Gustavs födelse:
  1852 flyttade från sid 362 Klämmesbo till sid 296 Ybron i Svenstorp
  1854 flyttade från sid 296 Ybron i Svenstorp till sid 298 Lillebohn under Svenstorp
  1856 flyttade de från sid 298 Lillebohn till sid 314 Kjellebacka 2

  SvaraRadera
 8. Carl G Larsson reste från Göteborg med båten Romeo till Hull i England där han bytte båt.
  Destination Minneapolis, Minnesota.

  SvaraRadera
 9. My
  Jag hittade detta skrivet av din vän, antar jag.
  Här är Charles Berg född 1866.
  http://boards.tiscali.ancestry.co.uk/surnames.berg/930/mb.ashx

  Han måste lämna korrekta uppgifter om han vill ha någon hjälp.

  SvaraRadera
 10. Det här är ett omöjligt uppdrag!
  Uppgifterna från David är osäkra, t ex tror han att han fått Carls födelseort från Ancestry för länge sedan. Alltså inget att ta på fullt allvar. Födelseåret är uppskattat utifrån 1910 års census.
  Det är bara att lägga ner. Stort tack för dina ansträngningar och för att du i alla fall försökte!

  Mitt DNA-test gick till så att jag beställde och betalade via nätet, jag valde att testa mig via Family Tree DNA, och det kostade mig då ca 750:-. Det var strax före jul och de har ofta lite reapriser vid den tiden hade jag läst. Tydligen kan de ha lite nedsatt någon gång på våren också. Normalpriset för den typen av test jag valde är 99 USD.
  Jag gick ut lite löst med det billigaste testet, något som heter autosomalt test, och fråga mig inte vad det betyder! Detta är genetik som de facto är en vetenskap och den behärskar jag inte! Man får läsa på och försöka lära sig lite vartefter så man har något utbyte av testet och jag har bara kommit en liten bit på väg.
  Efter ca en vecka fick jag hem mitt provtagningskit och jag topsade mig på insidan av kinderna. Provet gick iväg och jag fick svar efter ca 4-6 veckor. Svaret levereras via FTDNAs hemsida och där kunde jag så se namnen på mina ca 230 nya släktingar... När nya personer testar sig som matchar mig så läggs de till efter hand i min lista så nu har jag ytterligare ca 10-12.
  Jag fick inga nära matchningar, de närmaste uppgavs vara "2-4 kusiner". Den uppgiften baseras på statistik, den mängd DNA jag har gemensamt med dessa personer motsvarar det man oftast har som sysslingar-bryllingar. Det visade sig inte riktigt stämma, en av mina närmaste matchningar som jag identifierat är en sexmänning.
  Uppgiften om avståndet i släktskap ska man inte ta så bokstavligt med andra ord, det kan ligga både mer avlägset och närmare än det uppskattade.

  Man kan inte se om man är släkt med far eller mor, det får man försöka klura ut själv med hjälp av de uppgifter man redan har genom sin släktforskning och försöka hitta gemensamma namn eller gå på geografiska orter och leta den vägen.

  Vill man gräva mer i sitt släktträd så kan man absolut ta ett test.
  Jag trodde jag skulle kunna få fram något om de okända fäderna som ställer till det för mig och styrka vissa osäkra släktskap, men det var inte riktigt så enkelt. Men det är roligt och intressant ändå och jag inser att ska man lyckas ringa in släktskapen med de matchningar som ligger närmast så tar det lite tid.
  Sedan kan man gå vidare med mitokondrietest (kvinnor) eller Y-DNA (män) om man vill. Lite dyrare men man ska då få fram lite mer upplysningar förstås. Exakt vilka har jag inte tagit reda på ännu, det får anstå ett tag.

  Stort tack för din hjälp alltså!
  Kanske jag springer på Carl Berg i något annat sammanhang. Sådant har faktiskt hänt mig förr!

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Och tack för din intressanta berättelse.
  Det handlar alltså om vilka andra som har testat sig och som man avlägset hör samman med. Ja, det är ju logiskt.

  Autosomala är alla kromosomer som inte är könsbundna, dvs X och Y. Det finns dessutom både dominanta och recessiva (icke dominanta) arvsanlag att ta hänsyn till. Samt X- och Y-bundna arvsanlag. De andra testerna du nämner och som du inte har gjort går alltså på könskromosomerna, så jag tror man behöver göra alla testerna. Men tekniken är i sin linda så det dröjer nog innan man får särskilt många spännande träffar.

  Jag trodde mer att man kunde få kännedom om sitt ursprung på annat sätt, typ om man har rötter på Island, Scottland eller Australien. Men du fick inget sånt alltså?

  Det borde gå att hitta din Carl Berg om bara din kontakt i USA anstränger sig för att hitta vad som finns där. Vi får se vad som händer.

  SvaraRadera