torsdag 14 november 2013

En rasande trevlig person...

Till barn och barnbarn om de vill forska...

Publicerad 23 april 2013 Uppdaterad 7 maj 2013
    

- Folk brukar tycka att jag har det "tuttinuttigt" hemma, men jag tycker det är ombonat, säger Börre som både har änglar liggande på hyllan vid kaminen och troll på tavlor i trapphuset.

Foto: Tobias Sterner

En plats för både norrmän och salamandrar

I skogen vid Vallmotorp finns en gömd oas. Den heter Vallmon och ägs av en glad norrman vid namn Börre Börretun. Att platsen är så trevlig är hans förtjänst. Då han köpte stället var det i ett bedrövligt skick, men det hindrade inte honom. I stället blev det en utmaning och nu har han skapat ett hem precis som han vill ha det.

Fakta

Mer om Börre Börretun

Familj: far, sambo, sex barn och 14 barnbarn
Har arbetat med: dammsugarförsäljning, egen firma i 45 år, bilförsäljning
Fritidsintressen: spelar bowling för KSK och är själv festkommitté för laget, hus, trädgård och heminredning. Älskar fiske
Talang: sjöng och spelade gitarr på pubar i Eskilstuna förr
Firar: har redan firat med glada gäster till dragspelsmusik av svärsonen

Börre växte upp i nordnorska Tromsö och har bott i sydnorska Tönsberg. Talar både riksnorska och Oslodialekt. I 15-årsåldern flyttade han med familjen till Sverige och Eskilstuna. Med ett gott språköra talade han snart flytande svenska, nu hörs inte den norska dialekten längre.
Under 1970-talet började han köra rally för Vallentuna MK, där han bodde.
- Jag körde rally ända till 2000-talet, men när min rallybil blev stulen orkade jag inte börja om igen.
- I slutet av 1980-talet flyttade jag tillbaka till Norge, men trivdes inte. Det var inte mitt hem längre. Jag känner mig helsvensk.
I stället flyttade han till Katrineholm där han drev firman Bildoktorn på Vallavägen. Det var innan han hittade lokalen i Vallmotorp, där han kom att trivas så bra att han köpte stället då det blev till salu.
- Pappa var också bilmekaniker och jag har väl ärvt intresset efter honom.
Föräldrarna bodde kvar i Eskilstuna. När de med ålderns rätt behövde mer hjälp flyttade de till skolhuset som ligger på Börres tomt. Pappan bor där fortfarande. Mamma avled för några år sen. Skolbyggnaden är från tiden då Skogsvårdsstyrelsen hade en skola på platsen.
- De hade en provyta för olika trädslag. Det gör att jag bland annat har gran från Vietnam, med små, små kottar och gran från Söderhavsöarna med blå kottar som växer uppåt. Jag tycker att det är roligt med träden, men var tvungen att ta bort 98 träd runt huset för att få in dagsljus och sen en massa björkträd. Åtta ekar tog jag också ned och fick kratta och elda eklöv i tre år trots att träden var borta.
Under ett träd har Börre byggt en grillplats där han och sambon Britt Samuelsson kan sitta under det täta lövverket även om det regnar.
På baksidan av huset har Börre byggt både en stor altan med pool och i den böljande gräsmattan en hjärtformad damm.
- I dammen finns massor med salamandrar. Folk från länsstyrelsen har varit här och tittat för då fanns det bara ett par platser till i Europa där stor salamande rhar påträffats, säger Börre och måttar runt 25 centimeter med händerna.
- Jag trivs här och är riktigt hemmakär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar