tisdag 15 oktober 2013

Hette pappan Ekström? Och vem var han i så fall?


Subject: Faderskap Ekström
Stina Larsdotter f. i Hedesunda Berg den 9 okt 1823. Får 2 söner Anders f. 4 sept 1849 och Lars f. 27 okt 1853 . Bägge får efternamnet Ekström.
I Kyrkoboken Hedesunda A1:21 b 1858-66 sid 333 står sonen Anders med  efternamn Ekström. Letar nu efter fadern och jag gissar att de har samma fader. Med tanke på efternamnet. Tacksam för tips hur jag ska kunna gå vidare. Är intressant för min del eftersom jag är född Ekström
Med vänlig hälsn Anita Unga


Hej Anita
Du vill alltså veta vem som var far till Stina Larsdotters båda söner Anders f 4/9 1849 och Lars f 27/10 1853 i Hedesunda, Gävleborgs län.


Stina Larsdotter var född den 9/10 1823 i Hedesunda, Gävleborgs län som dotter till fördelsman Lars Jönsson och hans hustru  Karin Andersdotter i Berg, Hedesunda.

Hon tjänstgör som piga i Bäck 12 Roten, hfl AI:19b (1848-1852) bild 32, sid 283 innan hon i samma hfl bild 19, sid 270 flyttar till Berg och nedkommer med oägta sonen Anders f 4/9 1849. För det får hon absolution av prästen den 7/10 samma år, dvs syndernas förlåtelse.
Det nämns särskilt i samma hfl på bild 7. där man kan läsa följande:
"1849 Oct 7. Pigan Stina Lars Dotter i Berg p 270 (undergått) enskild skrift för Lönskaläge."
Hon får småningom också sonen Lars och måste genomgå samma procedur på nytt. Prästen noterar i hfl att hon är fattig. Kanske slapp hon betala de lagstadgade böterna om fem daler.


Lönskaläge betydde att ingen av parterna var gift. Men det är mycket märkligt dock att bara kvinnorna tycks ha tagits i upptuktelse av prästen i Hedesunda. Såvitt jag kan se har ingen man drabbats eller utpekats. Det hette annars i 1734 års lag Missgärningsbalken 53 kap (som jag tror gällde 1849) att:
1 §: ”Lägrar ogift man ogift qvinna böte mannen tijo daler och qvinnan fem.” Lagen tillämpades så, att när länsman fick veta, att en ogift kvinna fött ett barn, kallade han henne och den av henne uppgivne barnafadern till tinget att stå till ansvar för begånget lönskalägesbrott.
Man bör med andra ord kunna hitta barnafadern i domboken.

Stina Larsdotter bor kvar i Berg, där hon tjänstgör som Piga, med sina två pojkar tills de flyttar. Anders 1866 och Lars 1870. Båda flyttar till Wahlbo (Valbo) vilket gör att man kan fundera på om de hade familj eller åtminstone släkt där.

När Lars flyttar ut flyttar Anders hem igen. Han kallas då arbetskarl och prästen noterar att han läser hjälpligt. Mamma Stina flyttar till Gävle 1874 med attest nr 9 och Anders kommer efter med attest nr 2 året därpå.

I samband med folkräkningen 1880
finns tre Stina Larsdotter födda 1823 i Hedesunda. Alla är gifta men ingen med namnet Ekström.
Anders Ekström är arrendator i Litselbo, Hedesunda. Han är gift och har tre barn.
Lars Ekström är landbonde i Ösaren, Valbo - alltså samma by som han och brodern började sitt arbetsliv i som drängar. Frågan är om han har ärvt gården själv eller genom hustrun. Så särskilt mycket pengar lär han inte ha haft. Lars är gift och har tre barn.

I samband med folkräkningen 1890
Om Stina Larsdotter inget nytt (har inte kollat).
Anders Ekström är arbetare med adress 1:sta kvart 2:dra afdeln i Gävle.
Han är gift med samma hustru och har fått ytterligare tre barn och har totalt sex. 
Lars Ekström är fortfarande Landbonde i Ösaren, Valbo.
Han och hustrun har nu åtta barn tillsammans.

I samband med folkräkningen 1900
Om Stina Larsdotter inget nytt (har inte kollat).
Anders är arbetare med adress 345/1:2, Gävle. Han och hustrun har fortfarande sex hemmavarande barn.
Lars är fortfarande landbonde i Ösaren, Valbo. Han och hustrun har fått ytterligare en dotter. Två av de äldsta barnen har flyttat hemifrån eller avlidit. De har mao sju hemmavarande barn.

I dödboken 1901-2009 finns inte vare sig Anders eller Lars med vilket kan betyda att de avled före 1901.

När det gäller namnet Ekström så tror jag att det kan vara ett soldatnamn eller möjligen ett hantverkar namn. Det fanns ett antal verksamma indelta soldater med det namnet i trakten av Valbo och vid Hälsinglands regemente. Soldatnamnen hörde till torpen de fick till sitt förfogande vilket innebar att alla soldater i ett visst rote hette precis likadant trots att de inte var släkt - som i tv-serien Raskens alltså. Man kan skilja dem åt om man har hela namnet bestående av förnamn, familjenamn och soldatnamn som till exempel Johan Andersson Rask.
Många var soldater en kort tid av sina liv - om inte annat så för att det var en säker om än liten försörjning. Det innebär att ovanstående - påhittade - gosse i så fall bara hette Rask en kort tid. Många valde att behålla sina soldatnamn även efter tjänstgöringen. Jag har också sett exempel på att farfar kanske var soldat Glader några år för att sedan bli soldat Pang några år eller soldat Trotsig medan barnen hette Johansson och Johansdotter efter hans förnamn.
Det var inte ovanligt att barn och barnbarn småningom tog sig farfars gamla soldatnamn, kanske för att det lät fint eller spännande och man ville särskilja sig från mängden. Andra tog sig ett namn som talade om varifrån man kom. Särskilt om man flyttade till storstaden. Några av mina anor som hette Zetterlund stavade först namnet Sätterlund. Det skulle småningom visa sig att de kom från Sättersta i Sörmland och att vi på intet vis var släkt med den nu så aktuella Monica Z.

Det är först när Anders och Lars flyttar hemifrån som de skrivs med efternamnet Ekström. Märkligt nog ströks då också ordet "oägta" vilket är svårförklarat. Stina tycks inte ha gift sig vilket annars kunde ha varit en förklaring.
 Jag tror precis som du, Anita, att Anders och Lars mycket väl visste vem deras pappa var och att de tog sig hans namn när de lämnade barndomshemmet för att stå på egna ben.
Stina Larsdotter hade antagligen en kärleksaffär med deras pappa som alltså ska ha varit ogift - vilket man måste konsultera domboken för att få veta - men det kan ju också betyda att hon höll honom hemlig och att han var gift. 
Men det är också fullt möjligt att namnet Ekström faktiskt kom från Stinas familj. Så kallat oägta barn - där fadern var okänd - har i alla tider fått sitt familjenamn efter modern. Men jag ser ingenting som tyder på det heller.

Lite märkligt är att båda gossarna - underåriga och allt - styrde kosan till byn Ösaren i Valbo. Anders blev dräng hos landbon Lars Olsson f 1795 ohh Greta Andersdotter f 1810 och Lars blev dräng i granngården hos landbonden Per Jonsson f 1805 ohh Cajsa Andersdotter f 1805 också i Ösaren.

Jag hade förstås hoppats hitta en möjlig pappa åt dem i Valbo men det gjorde jag inte. Där finns emellertid en smältare Per Erik Ekström född 1828 vid Forsbacka järnverk i Valbo som åtminstone åldersmässigt skulle kunna vara en kandidat.

Vad fanns det då för män förutom ett antal soldater med namnet Ekström i Hedesunda? De var inte många och ingen som passar in som far till Anders och Lars.

1880
finns, förutom Anders och Lars två systrar Ekström födda i Skövde och en Carl Fredrik Ekström född 1837. Han är alltså för ung för att kunna vara pappa till Anders och Lars.

1890
finns nio personer vid namn Ekström men bara en som är äldre än Anders och Lars nämligen Per Ekström född 1844 som alltså heller inte kan vara pappa till dem.

1900
finns fyra Ekström i Hedesunda varav ingen var möjlig papa till Anders och Lars.

I dödboken finns 27 personer med namnet Ekström födda i Hedesunda som har avlidit efter 1901. En av dem är Per Ekström född 1844 i Hedesunda. Jag funderar på om han har en äldre bror kanske eller om hans far kanske har varit framme och gjort Stina Larsdotter med barn.

Det visar sig att Pehr Ekström född 4/6 1844 är son till bonden Eric Ersson i Öhlbo, Hedesunda, ohh Anna Gustafsdotter. (AD Hedesunda C:5 (1822-1861) bild 149). Han hette alltså egentligen Pehr Ericsson.
Pappa Erik är född 1807 och Anna 1804 (AD Hedesunda AI:18b 1843-1847) bild 36, sid 267)
Familjen har fyra barn, den äldste en son vid namn Eric född 1834. Han är rimligen för ung för att vara pappa till Anders och Lars. Han tar sig för övrigt så småningom tillnamnet Lindblom. Ingen orsak anges. 
Återstår alltså att pappan är Eric född 1807 vars hustru avlider 1860 - men inte heller det ger något.


Det är när Pehr gifter sig eller i varje fall som nygift flyttar till Alunda med hustrun 1876 som han tar sig namnet Ekström.
Jag tror därför att namnet Ekström - kanske även namnet Lindblom - har funnits i släkten länge. Frågan är bara om det hör ihop med Anders och Lars. Samtidigt var det ju så att vem som helst kunde ta sig vilket namn som helst på den tiden.

Min slutsats är alltså att du bör gå igenom domböckerna efter ett faderskapserkännande eftersom även barnafadern ska ha dömts för lönskaläge.

Du kan också ta reda på om det i Hedesunda fanns någon slags barnavårdsnämnd, fattigkassa eller liknande som helt enkelt har någon mapp om Anders och Lars. Samhället ville ju inte försörja oäkta barn på den tiden heller. Det bör följaktligen ha inkasserats någon form av underhåll.

För övrigt vet jag inget annat sätt än att kartlägga alla i trakten - Hedesunda och socknarna intill - som hette Ekström. Det är ett jättejobb men fullt möjligt.
Det finns också på Arkiv Digital en slags namnförteckningar till de första församlingsböckerna på 1900-talet i vilka du hittar några Ekström att kolla upp. AIIb:1 (0-9999) bild 80 och AIIb:2 (1923-1934) bild 320.

Du får helt enkelt lägga pussel, Anita.
Missa inte att lägga en fråga på Anbytarforum också. De är fantastiska!
Om det finns ett svar på din fråga så får du den antagligen där.

4 kommentarer:

 1. Tusen tack för all denna information. Är nybörjare i släktforskning. Blev väldigt imponerad av ditt svar. Har nu lite mer att gå efter.
  Det är en djungel att kunna rota i alla dessa kyrkböcker. Men så roligt.
  Tack.
  Hälsn Anita U

  SvaraRadera
 2. Tack själv!
  Jag har googlat lite. Du skulle kunna pröva dels Ancestry och dels Släktdata som bygger databaser över Sveriges befolkning.

  Här är dessutom en bok om Hedesunda som kanske kan ge något. Den går säkert att låna på biblioteket:
  Hedesunda släktbok, omarbetad och nytryckt år 1997,[1] består av två stora böcker (totalt c:a 900 sidor) med dokumentation av Hedesunda sockens befolkning från mitten av 1500-talet och framåt. Totalt 30.000 personer finns i registret. Arbetet påbörjades år 1941 av KJ Nilsson och 1997 års version påbörjades under 1980-talet av Tore Larsson. Tore Larssons version är baserad på helt ny grundforskning som även bearbetats och kompletterats av Ingrid Sundin. Man kan anta att Iderstams forskning från Östervåla socken, Tärnsjö men även från Hedesunda och Österfärnebo socken figurerar till viss del. Drivande ordförande i Hedesunda Hembygdsförening under arbetet var Sven-Olof Rask.

  SvaraRadera
 3. Här ligger en släktforskningssida om bröderna Lars och Anders men den är kanske din?
  http://www.pyttemjuk.nu/ake/farsan/pf02ac1bd.html

  PS. Jag gjorde ett fel i texten om Stina Larsdotter. Det är rättat och ändrat. DS

  SvaraRadera
 4. Min farfar heter Roland Axel Hilmer Ekström.
  Jag googlade efternamnet Ekström och det visar sig vara ett borgar namn.

  Och om ingen vet vad en borgare är för något.
  Så är det som stads folk nu idag.
  Alla som bodde innanför en borg kallades för borgare.

  Vår sida av namnet i sig har en stark koppling till skräddare,torpare och bleckslagare.

  Johan Albin Ekström är den första i vår släkt som hette Ekström.
  Han var född år 1863 i Stockholm till en annan familj men växte upp med Ekström 1864.
  Han återvänder till Stockholm 1871.
  Vi antar att han tog namnet Ekström när han bodde med dom.

  Hans mamma kan ha varit en kvinna vid namnet Maria Sophia?

  Dock, Ekström kom till Tuna från Locknevi år 1813 och gifte sig med någon som hette Ulla som kom från Frödinge år 1829.

  SvaraRadera