Kære Monica Antonsson!
Jeg er i familie med Overlæge professor Sven Abraham
Dahl. f 1773-1838 !
Jeg holder på med at rehabilitere Sven Abraham Dahls
minde. Han beskrives som en grusom mand der kun var ude på at gøre patienterne
ondt!
Tiden (slutningen af 1700 tallet) skal tages med i
betragtning ,- det kunne godt virke grusomt,- men målet var vel heldbredelse!!
Kunne du ikke hjælpe mig med et billede Sven Abraham
Dahl,- en tegning et maleri et silhouette eller hvad som helst ,- hvor skal jeg
søge?
Med venlig hilsen
Flemming larsen
Hej!
Förlåt att svaret dröjt men jag förstår faktiskt inte riktigt varför jag fått frågan.
Om det inte finns någon tjusig målning hos någon sentida ättling så tror jag det är kört.
Men vem var han då den där elake doktorn? Det är svårt att hitta någon direkt information om honom men om den med civilkurage försedde läkaren Jacob Åkerman född 1763 kan man läsa på Wikipedia:
"Jacob Åkerman hade först en oavlönad tjänst vid Danvikens hospital,[1] under Anders Johan Hagströmer och Sven Abraham Dahl. I den egenskapen inlämnade Åkerman år 1818 en protestskrift mot doktor Dahl. Dahl hade använt svängmaskinen på patienten pigan Morenius tills blodet sprack ut ur munnen och näsan och hon avled under den medvetslöshet som metoden avsåg framkalla. En annan piga, Christina Ahlgren, hade tre år tidigare misshandlats av Dahl för orkeslöshet och avlidit, fastän Åkerman hävdade att hon tydligt led av skörbjugg och vattusot och därför varit orkeslös. Detta var bara några exempel. Åkermans protest ledde till att Dahl avsattes, och Åkerman fick hans befattning."
Ett släktträd på Gini kallar honom medicine doktor och professor placerar honom i hjärtat av sin familj nämligen:
Death: | Died |
Närstående: |
Son of Gudmund Dahl och Christina Kullman
Husband of Inga Brita Wessman Father of Kristina Matilda Dahl; Maria Dahl ochSven* Gudmund Dahl Brother of Maria Dahl; Jacob Dahl; Christina Dahl;Nicolas Dahl; Johannes Dahl och 10 andra |
---|
Ett annat släktträd finns här.
En son (text och bild) finns här.
Och som det står här ovan under fliken Danvikens Dårhus:
Rädsla och sadism | ||
Ett fall från Danvikens dårhus 1818 finns dokumenterat i en protestskrivelse över anstaltsläkaren Sven Abraham Dahls brutalitet. ”Några anteckningar öfwer Herr Professoren Doctor Dahls sätt att behandla å Dårhuset intagna wansinnege Personer. Pigan M. E. Morenius svängdes i gungan av herr professorn sista gången i 17 minuter i följd så blod sprack ut genom mun och näsa och bestänkte väggarna i rummet.” Sadistiska inslag var säkert inte ovanliga på de överfulla och larmande anstalterna. Säkert var den rädsla ett psykotiskt beteende väcker hos omgivningen en drivkraft bakom brutaliteten, säkert också den likgiltighet eller förakt den starke känner för den svage och utsatte. Självklart fanns det opponenter mot den grymma behandlingen men först några decennier in på 1800-talet började de kritiska rösterna komma till tals. |
Men någon bild hittar jag inte. Det är inte heller troligt att det finns någon sådan, såvida ingen har en målning, som sagt. Och det kan det ju faktiskt göra. Den här sortens höga herrar hade ofta storhetsvansinne. Ett vanligt uttryck för det var att låta måla sitt porträtt för eftervärlden.
Kameran uppfanns nämligen inte förrän 1826 i Frankrike.
Kameran uppfanns nämligen inte förrän 1826 i Frankrike.
Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce var den förste som gjorde en kamera 1826 men det tog åtta timmar att exponera bilden och den blev väldigt oskarp, han använde en låda som kamera. Niépce själv var egentligen inte så intresserad av kameran, han var mest intresserad av kopiering. Han hade tidigare kopierat grafiska blad på metallplåtar.
År 1839 kom fransmannen Louis Jacques Mande Daguerre på att man kunde göra en försilvrad kopparplåt ljuskänslig i jodånga. Han var den förste som på så sätt fick ett acceptabelt resultat. Men bilden gick tyvärr inte att kopiera. Daguerre hade tidigare samarbetat med Niépce.
William Henry Fox Talbot gjorde år 1835 ett papper ljuskänsligt i klorsilverlösning. Han fick ett negativt resultat, det vill säga att vitt avbildades som svart och svart avbildades som vitt. Färger däremellan avbildades i olika grå toner, ljusa färger i verkligheten blev mörka på fotografiet och tvärtom. När han år 1839 fick höra talas om Daguerres upptäckt började han experimentera med klorsilverlösning och kom till slut fram till en speciell process för att kopiera bilden. Detta hände år 1840 och tekniken används ännu idag för framkallning av bilder. Den kallas för kalotypi eller talbotypi.
Den elake doktorn Sven Abrahamn Dahl dog 1838. Då skulle det ännu dröja länge innan folk började gå till fotografen för att få sitt porträtt taget och ännu längre tills kameran blev var mans egendom.
________________________
>> Kære!
>> Mange tak for dit svar,- det er jo helt i
overensstemmelse hvad jeg
>> ellers kan læse på nettet!! Årsagen til, at jeg
spørger dig er, at du
>> popper op når jeg søger på "Danvikens
Dårhus", jeg troede du havde noget
>> med dårhuset at gøre. Dokter Sven Abraham Dahl
importerer i samarbejde
>> med Dårhuset svingmaskinen fra England,- der har
man åbenbart gode
>> erfaringer med maskinen! Maskinen bliver
heldigvis droppet - og senere
>> indfører man så det hvide snit, tænk på filmen
Gøgereden,- ja hvor var de
>> onde, de læger den gang. Hvad betyder
"Elake" ?
>>
>> Med venlig hilsen
>> Flemming larsen=
Hej igen,
Jag förstår. Dårhuset nämns i ett av inläggen här på bloggen och skulle egentligen vara värt en hel del forskning. Som du ser hittade jag inte så mycket på doktor Dahl och absolut inget foto. Om du har mer att berätta om denne man och/eller dårhuset så är du mycket välkommen att göra det här i min blogg.
Vänligen
Monica
PS. Elak är motsatsen till snäll. Ondsint nästan. Han var alltså inte någon snäll doktor. Du kanske vet bättre? Välkommen att berätta i så fall. DS.