onsdag 8 augusti 2012

Fredrik Reinfeldts farfars farfar var "kannibal"...

Här är historien om Fredrik Reinfeldts okända släkting
HATT OCH KRAVATT

Statsministern Fredrik Reinfeldtsanfader John Hood.
Bilden är tagen i London 1885 av fotograf Edward Sharp.
Foto från Stockholms stadsmuseum

Farfars farfar var kanibal

Han hade loppcirkus och visade "zulukaffrer" på scen.
Han var mulatt - och sa att han åt människor.
John Hood är Sveriges statsministers farfars farfar.
 
Sveriges blivande statsminister heter John Fredrik Reinfeldt. John efter farfars farfar.
-John har blivit ett namn i släkten. Traditionen är väl att förstfödde sonen ska få namnet, men våra föräldrar gav det till oss allihop, säger Fredrik Reinfeldts lillebror Henrik Reinfeldt.
I släkten Reinfeldt sägs i dag om John Hood att han var amerikan, från New York, mulatt och cirkusdirektör på tillfällig genomresa.
Själv sa John Hood - ibland - att han var son till guvernören på Borneo och att hans mor var negress. Andra gånger kunde han säga att modern var "ett holländskt fruntimmer", då kunde fadern vara guvernör på Java.
John Hood stack ut i 1880-talets Stockholm. Han blev både känd och omtyckt.
 "FÖREVISAT SIG SOM MÄNNISKOÄTARE"
 Herr Hood har haft en något ostadig sysselsättning. Han har förevisat zulu-kaffrer och vargmänniskor,
loppcirkus och hafsnymfer, och har slutligen förevisat sig själv såsom människoätare."

 


"Ståtlig och smidig figur"

Med sin mörka hy, sina exotiska ansiktsdrag och belevade manér beskrivs han dessutom som en framgångsrik kvinnokarl.
Ovanligt ståtlig, och man skulle kunna säga även vacker karl, enligt Hufvudstadsbladet i augusti 1884.
I tidningarna skrivs att han är "idealet af negerskönhet", att han har en ståtlig och smidig figur, och "kläder sig synnerligen vårdat och för sig oklanderligt, nästan nobelt".
Eller som Åbo Underrättelser uttryckte det 1880:
 
En elegant vagabond med "fina manér", en riktig sprätt, med guldarmband och distingerat, ståtligt utseende. En gentleman.
 
Kanske var det detta som lockade den unga flickan Emma Dorothea Reinfeldt i John Hoods armar. Den 26 oktober 1882 födde hon, 21 år gammal, hans son, John Reinfeldt - Fredrik Reinfeldts farfars far.
Emma Reinfeldt födde pojken på Allmänna BB i Stockholm. Hon sa inte vem fadern var.
I journalanteckningarna från BB uppger Emma Reinfeldt att hon vistats i huvudstaden sedan "några dagar tillbaka". Egentligen bodde hon i Örebro.
 
 
 

Kallade sig tjänsteflicka

Det var vanligt förr att ogifta gravida kvinnor reste till storstan för att föda - då slapp de skammen hemma. Faderlösa barn lämnades ofta bort till fosterhem eller barnhus. Så också John Reinfeldt.
Emma Reinfeldt själv föddes 1861 i Gross Eckau i Kurland. I dag heter staden Iecava, en fattig stad i Lettland, söder om Riga.
Hon var tonåring när hon kom till Sverige och uppgav att hon hade jobb som tjänsteflicka.
Richard Brun, konsthistoriker och expert på resandesläkter, tror det är en vit lögn.
 

Journalanteckningarna från BB:
Emma Reinfeldt födde sin son på Allmänna Barnbördshuset
i Stockholm. Hon var 21 år gammal, och uppger
"tjänsteflicke" som levnadsyrke och att hon vistats
i huvudstaden "sedan några dagar tillbaka".
- Att en ensam ung kvinna reser från Lettland till Sverige för att arbeta som hembiträde är inte troligt. Jag tror hon var här för att resa runt som tivoliartist. Men det säger hon inte, för då sätts hon i häkte. I stället säger hon tjänsteflicka.
Hur länge Emma Reinfeldts kärlekssaga med John Hood varade är okänt. Några år senare gifte hon sig med Andreas Karlsson - också han i tivolibranschen.
-Det stärker min bild av att Emma Reinfeldt egentligen var artist och att John Hood inte var en tillfällig kärlekshistoria, säger Richard Brun.
John Hood hade kvinnor både före och efter unga fröken Reinfeldt.
 
Damerna, i synnerhet, har funnit honom intressant, inte minst därför att han är "färgad" - kaffebrun. Måhända har färgen varit en särskild orsak till att han fallit damerna i smaken.
 
Så skriver Åbo Underrättelser i augusti 1880 om Fredrik Reinfeldts anfader.
Men det var inte John Hoods attraktionskraft på kvinnorna artikeln i första hand handlade om. Den ville beskriva en "ganska förslagen äventyrare":
 
Vid unga år kom han som matros till England, där någon företagsam "gycklare" sannolikt fick honom om hand och använde honom till åtskilligt hokus pokus. Han började emellertid snart att arbeta för egen räkning. För något år sedan uppträdde han i Norge som ormtjusare, därefter i Sverige, i landsorten, som människoätare och slukare av hundar, kattor och råttor.
 
Men John Hood gjorde mer än att visa upp sig själv som kannibal. Han visade "vargmänniskor" och han kunde uppträda som "zulukafferhöfvding" tillsammans med ett gäng "zulukaffrer".
"Hwilka i sjelfwa werket woro amerikanska negrer", avslöjar en tidning.
John Hood imponerade också på stockholmarna genom att visa dem en levande sjöjungfru.
Men det tricket avslöjade polisen. Sjöjungfrun kläddes av - och visade sig vara en kvinna från Stettin. Fiskstjärten var ett laméfodral fyllt med halm.

Polisen visade ingen nåd

Sommaren 1880 kom han i slagsmål med en av sina "zulukaffrer". John Hood knivhöggs i huvudet och armen.
-Hos pantlånaren Westerberg, berättar ett vittne.
"Zulukaffern" påstås ha satt kniven i statsministerns anfader sedan han känt sig lurad och övergiven av honom.
Polisen ryckte ut under knivslagsmålet hos pantlånaren. Och eftersom polisen hade "sjöjungfrun" i färskt minne visade konstaplarna denna gång ingen nåd.
-Polisen reducerade honom helt tvärt till en kaffebrun industririddare från Borneo, berättar vittnet.
Knivhuggen gick djupt. John Hood blev en tid inlagd på Sabbatsbergs sjukhus.
Ärren fick han leva med, men de vackra anletsdragen, stilen, behöll han. Han fortsatte attrahera kvinnor och män med skönhet - och loppcirkus.

Kärleksparet gick ombord

Åtminstone fram till 1884 tillhörde han av allt att döma resandefolket.
Men en natt 1884 försvann han plötsligt.
Med ett ungt vackert fruntimmer, för vilken han länge slagit sina krokar och som till fullo besvarat hans ömma låga, skriver Hufvudstadsbladet.
Den här gången var det inte Emma Reinfeldt - henne hade han lämnat - utan en ny kvinna.
Med flickans hela sparkapital, 300 kronor, hoppade kärleksparet på ångaren Flamingo. En tid senare gick de iland i hamnstaden Hull på Englands östkust.
 
Där möttes de av den svenske konsuln.
Flickans föräldrar hade anat vart de var på väg och telegraferat konsuln och bett honom skicka hem deras dotter.
Det var slutet på den kärlekssagan.
Ett år senare fångades John Hood på bild av en fotograf i London. Där slutar spåren efter statsminister Fredrik Reinfeldts anfader.
 
Aftonbladet
Petter Ovander, Jill Sjölund

Titta, Fredrik - så är du släkt med Hood

Farfars farfar - John Henry Hood. Han vistades i Sverige från åtminstone 1880 till 1884. Här mötte han i början av 1882 Emma Dorothea Reinfeldt.
Farfars farmor - Emma Dorothea Reinfeldt. Reinfeldtska "urmodern". Född 1861 i Gross Eckau i Kurland - nuvarande Lettland. Emigrerade till Sverige. 21 år gammal föll hon för John Henry Hood - resultatet blev en son, John Reinfeldt.
Farfars far - John Reinfeldt. Född på Allmänna BB i Stockholm. Växte upp i fosterhem i Stockholm, återförenades med modern efter hennes giftermål. Övertog styvfaderns verksamhet som skjutbaneägare.
John Reinfeldt fick 1906 sonen John Herbert Linné med bagaregesällsdottern Elin Olga Charlotta Olsson och gifte sig med henne 1909.
Farfar - John Herbert Linné Reinfeldt.
Gift med Anne Marie Dominique. Hennes släkt kom från Italien och ska ha anor till kungafamiljen Fernando IV och Maria Carolina av Neapel. Hennes pappa var dock kontorsskrivare i Stockholm.
Far - John Bruno Reinfeldt. Säljkonsult som i dag bor i lägenhet i det reinfeldtska Täby, där han fortfarande, 68 år gammal, driver sin konsultfirma, och är aktiv i kommunpolitiken för moderaterna. Tidigare gift med Birgitta, född Kållberg.
Kaffrer: nedsättande, numera förlegad benämning på bantufolk i södra Afrika som inte omvänts till islam eller kristendomen, till exempel "zulukaffrer". (Källa: NE)
Industririddare: Person som skaffar sig sitt uppehälle genom knep och bedrägerier av olika slag, spekulationer och dylikt, allt under det att han söker upprätthålla skenet av att vara en hederlig karl och gentleman. (Källa: Svenska Akademiens ordbok).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar